stad Brugge

Uitzonderlijke archeologische vondst in Brugge: "Kapel mét skelet erin en stenen muur uit Romaanse tijd"

Bij werken op het Sint-Amandsplein in Brugge zijn vanmorgen, eerder toevallig, enkele uitzonderlijke archeologische vondsten gedaan: een beschilderd graf uit de veertiende eeuw waar nog een skelet in zit én een stuk stenen muur uit de Romaanse tijd. De muur bewijst dat de Sint-Amandskapel wellicht een voorganger had uit de Romaanse periode.

In het centrum van Brugge wordt het Sint-Amandsplein heraangelegd. Schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V): "We moesten dieper in de grond graven voor een drinkwaterfontein. Daarbij hebben archeologen een graf uit de 14de eeuw ontdekt waar nog een skelet in zit."

Het graf is belangrijk. Maar de muur die we gevonden hebben, die is oud, heel oud. En heel uitzonderlijk.

Schepen van Cultuur Nico Blontrock

Voorganger van Sint-Amandskapel

De schepen van Cultuur is samen met de archeologen vooral opgetogen over die andere vondst: restanten van een oude stenen muur uit de Romaanse periode. De vondsten doen vermoeden dat er vóór de Sint-Amandskapel - waarvan de stad wist dat die bestaan heeft - nog een andere, Romaanse, kapel stond. Op de muren die zijn teruggevonden, zijn zelfs nog tekeningen zichtbaar. 

stad Brugge

Meest gelezen