Videospeler inladen...

Colombiaanse broers vinden elkaar 32 jaar na ontvoering terug: "Ik wou altijd mijn biologische familie terugvinden" 

Een opmerkelijk verhaal vanuit Colombia: twee broers hebben elkaar daar 32 jaar na een ontvoering teruggevonden. Toen de 3-jarige Jhonatan in 1988 aan het spelen was in de tuin, werd hij meegelokt door een vriend van de familie. Van Jhonatan was 32 jaar lang geen spoor te bekennen, tot DNA-onderzoek de familie herenigde.

Juan, de broer van Jhonatan, herinnert zich nog goed hoe hij zijn hele jeugd lang het intense verdriet van zijn moeder moest aanschouwen. Hij heeft dan ook altijd gezworen dat hij zijn broer op een dag zou terugvinden. "Het werd een obsessie voor mij", vertelt Juan. "Ik zag mijn moeder zo hard lijden, ik moest iets doen aan de hele situatie." 

Ook voor Jhonatan was het hard om op te groeien zonder zijn biologische familie. "Ik wou altijd mijn familie terugvinden."

Bekijk hier  de beelden van de ontmoeting en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Jaren later, in 1994, kwam de vermoedelijke ontvoerder naar hun huis. Hij beweerde dat de stiefvader van de broers hem had gevraagd om Jhonatan mee te nemen en dat Jhonatan geadopteerd was in de Verenigde Staten (wat niet klopte).

Juan vond later via sociale media de vermoedelijke ontvoerder van zijn broer nog eens terug, maar de man overleed nog voor ze elkaar konden ontmoeten. Uiteindelijk bood een bedrijf een DNA-test aan, in de hoop dat ze zo een match konden vinden. En dat werkte. In 2019 kreeg Juan een bericht van een toen 34-jarige advocaat in Noorwegen, die vertelde dat hij op 4-jarige leeftijd geadopteerd werd en zijn biologische familie zocht. "Het DNA-resultaat zegt dat jij mijn halfbroer, nonkel of neef bent", schreef hij.  

Juan trok daarop in januari van vorig jaar naar Noorwegen om Jhonatan -die daar de naam John had gekregen- te ontmoeten. De twee broers keerden daarop samen terug naar Colombia, waar ze uiteindelijk door de coronacrisis en de gesloten grenzen lange tijd samen moesten (of zeg maar: konden) blijven. 

Jhonatan ging er Spaans studeren en kon er alle verjaardagen die hij gemist had, inhalen. Samen met zijn moeder. "We kunnen nooit de 32 jaar die we hebben gemist, inhalen", vertelt hij daarover. "Maar we kunnen van de volgende 32 jaar wel de meest fantastische momenten van ons leven maken."

Meest gelezen