Julien De Vriendt (88) en Maria Van Hooreweghe (88)

Fietsende flyerbezorger Julien en z'n helpende hand Maria verlaten Zemst: "Ik verdeelde 10.000 flyers per week" 

Julien De Vriendt verlaat samen met z'n vrouw Maria de gemeente Zemst. Daarmee verliezen het verenigingsleven en de politieke partijen twee iconen. Want samen brachten ze iedere week ruim 10.000 flyers rond in de gemeente en aangrenzende dorpen. 

Julien De Vriendt (88) en zijn vrouw Maria Van Hooreweghe (88) verhuizen. En dat zal het verenigingsleven in Zemst geweten hebben want daarmee verliest de gemeente twee belangrijke pionnen die gekend waren voor het verspreiden van flyers. Ook tijdens de gemeenteraadsverkiezingen konden politieke partijen rekenen op het koppel voor de verdeling van hun folders.  Zijn vrouw Maria was altijd de stille kracht achter de fietsende flyerbezorger, zij bundelde de folders zodat hij ze kon meenemen.

Op een week deed ik alle bussen van Zemst, en daarna deed ik mijn ronde in andere dorpen.
Julien De Vriendt

Het koppel is eigenlijk afkomstig uit Eeklo en is ondertussen 66 jaar getrouwd. “Eerst woonden wij in Neder-over-Heembeek, daarna in Vilvoorde en dan zijn we naar hier verhuisd omdat Julien beroepsmilitair was. Hij was onder meer gestationeerd op de NATO in Evere, en omdat die afstand te groot was, zijn we hier komen wonen", zegt Maria.

Julien is op z'n 56ste met pensioen gegaan en maakte van folders rondbrengen al snel z'n hobby: "Je moet iets doen, en daarom ben ik begonnen met het rondbrengen van flyers. En ik deed dat voor iedereen, zonder één uitzondering te maken. Tot mijn tachtigste. Op een week deed ik alle bussen van Zemst, en dan nam ik mijn fiets mee in de wagen en reed ik van het ene dorp naar het andere, om ook daar mijn ronde te doen. Ik verdeelde zo'n 10.000 flyers per week", zegt hij trots.

Naar Berlare

Maar aan alle mooie liedjes komt een einde. Het koppel maakt nu de omgekeerde beweging en verhuist naar Berlare, dichter bij dochter en kleindochter die in Denderbelle en Gijzegem wonen. Omdat zij nu vooral voor hen zorgen.

Meest gelezen