BELGA

Weten we na time-out van een week of er 3e golf is? Molenberghs: "Afwachten, eerdere opflakkeringen waren tijdelijk"

De huidige coronacijfers met een forse stijging van het aantal ziekenhuisopnames tot tweehonderd op een dag laten nog geen versoepelingen van de coronaregels toe. In de medische wereld reageert men opgelucht op de beslissing van het Overlegcomité om een time-out van een week te respecteren. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs is het nog te vroeg om van een derde golf te spreken. "Laat ons eerst kijken hoe de cijfers evolueren. Eerdere opflakkeringen na de tweede golf zijn daarna beginnen dalen", zegt Molenberghs in "Terzake".

Biostatisticus Geert Molenberghs legt in "Terzake" uit dat het nog te vroeg is om te spreken van een derde golf. "Sinds we op een plateau gekomen zijn na het afbouwen van de tweede golf zien we dat we al enkele keren geschommeld hebben. We gaan nu voor de vierde keer over van dalende cijfers naar stijgende cijfers. De vorige drie keren, bijvoorbeeld kort na de kerstvakantie, hebben we gezien dat dat een tijdelijke opflakkering is die nadien terug goedgekomen is en beginnen dalen is."

Volgens Molenberghs zullen we de volgende week kunnen vaststellen of de stijgende cijfers van de voorbije dagen de voorbode zijn van een mogelijke derde golf.

"Vandaag kunnen we op wetenschappelijke gronden niet beslissen of de derde golf is begonnen. Laat ons de tijd die de regering ons geeft nemen om te kijken hoe de zaken evolueren en laat ons allemaal beginnen met meer dan ooit de maatregelen te volgen." 

Bekijk het gesprek met Geert Molenberghs uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Premier Alexander De Croo heeft de beslissing om een time-out van een week te respecteren gemotiveerd met het argument dat het aantal ziekenhuisopnames in heel het land de voorbije dagen fel gestegen is.

"Het aantal bevestigde gevallen is de voorbije week met een kwart gestegen en gisteren zijn er 200 ziekenhuisopnames geweest. We zien dat die cijfers overal in het land stijgen. Het gaat niet om een bepaald ziekenhuis. We zien het overal. Het dwingt ons om voorzichtig te blijven. Vooral omdat we weten dat er varianten zijn die besmettelijker zijn dan de originele versie van corona", aldus De Croo.

Videospeler inladen...

De mensen uit de medische sector en de virologen juichen de beslissing van het Overlegcomité toe. Viroloog Steven Van Gucht van Sciencano zegt dat hij geschrokken is van het aantal ziekenhuisopnames dat gisteren is vastgesteld.

"Het was een verrassing dat we gisteren iets meer dan tweehonderd ziekenhuisopnames hadden op een dag. Ik schrok er zelf van. Dat is geleden van december dat we dat nog gezien hebben en het is een abrupte stijging", zegt Van Gucht.

"De voorbije weken waren we cijfers gewoon tussen de honderd en honderdvijftig ziekenhuisopnames per dag, gemiddeld 120 tot 125. Dan plots 200, dat is slikken. Dan weet je dat er iets gaande is. Dan is het zeker niet het moment om versoepelingen toe te staan. Het is goed dat men nu tijd neemt om de zaak te herbeoordelen en om te zien wat er moet gebeuren. Misschien moeten de teugels wat strakker gaan trekken in plaats van te versoepelen."

Steven Van Gucht schrijft de toename aan het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames toe aan het toenemend aantal contacten en de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus. "Uit peilingen en de gegevens van contacttracing blijkt dat besmette mensen gemiddeld 3,2 in plaats van 2,5 contacten hebben. Toch denk ik niet dat we veel fout hebben gedaan. Het is een heel moeilijke situatie. We zitten al een aantal maanden in een fragiel evenwicht tussen de maatregelen en het virus", zegt Van Gucht in "Het Journaal".

Bekijk het gesprek met Steven Van Gucht uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Danny Gys / Reporters
Als we ons allemaal aan de regels houden, hopen we dat de situatie onder controle komt
Frank Vermassen, UZ Gent

De hoofdarts van het UZ Gent, Frank Vermassen, reageert tevreden op de beslissing van het Overlegcomité in "Het Journaal".

"Het is de enige die genomen kon worden. Ik ben daarom niet blij met deze beslissing, ik denk dat iedereen het anders wou, maar de signalen van de laatste week gingen de verkeerde richting uit. Nu grote versoepelingen doorvoeren, zou daarom niet correct geweest zijn", zegt Vermassen.

Vermassen hoopt dat de cijfers zullen stabiliseren of dalen. "De laatste weken was er een duidelijke toename van de opnames, hopelijk komt dat onder controle. Als we ons allemaal aan de regels houden, hopen we dat de situatie onder controle komt. Op dat ogenblik kunnen we met kennis van zaken beslissingen nemen die wat meer vrijheid toelaten."

"Als we te snel versoepelen kan de situatie heel snel keren en kunnen we in een situatie komen die we echt niet willen, waarbij andere zorg uitgesteld moet worden en patiënten terug massaal op intensieve zorg terechtkomen. Dat is echt niet waar we naartoe willen."

Videospeler inladen...

Geert Meyfroidt, intensivist aan het UZ Leuven, vindt dat er geen andere keuze was voor het Overlegcomité dan wat er vrijdag beslist is. "We moeten ons op dit moment neerleggen bij de feiten."

"Op een dag 200 nieuwe ziekenhuisopnames erbij, dan heb je geen keuze denk ik", zegt professor Meyfroidt. "Er is geen enkel cijfer op basis waarvan je nu zou kunnen beslissen om te versoepelen. Persoonlijk denk ik ook niet dat de situatie in één week tijd gaat veranderen en er plots veel rooskleuriger gaat uitzien. Laat ons hopen dat het om kleine lokale opflakkeringen gaat, maar de vorige pieken hebben dat gedrag alleszins niet vertoond."

Meest gelezen