Videospeler inladen...

Graspop gaat ook dit jaar niet door: "Liever een jubileumwaardige editie in 2022 dan een flauw afkooksel deze zomer"

Graspop Metal Meeting gaat dit jaar niet door. De 25e editie van het festival wordt zo voor de tweede keer met een jaar uitgesteld, dit keer naar 16 tot en met 19 juni 2022. "We hadden niets liever gewild dan in juni metalheads van over de hele wereld te verwelkomen in Dessel, maar dit is helaas niet mogelijk", klinkt het. Het is het eerste grote Belgische festival dat ook de editie van dit jaar schrapt. Voor een politieke beslissing over de festivalzomer is het wachten tot midden maart.

"We hebben een moeilijke beslissing moeten nemen", vertelt Peter van Geel, organisator van Graspop, op Studio Brussel. "Het is een beslissing die met pijn in het hart genomen is. Niet alleen in mijn hart, maar ook in het hart van onze honderden medewerkers en duizenden fans."

(lees voort onder de Facebookpost)

De organisatie heeft er bewust voor gekozen om de eer aan zichzelf te houden. Het Franse festival Hell Fest, dat in hetzelfde weekend als Graspop zou doorgaan en veel bands deelt op de affiche, kondigde eerder al aan dat zij een jaartje overslaan. "Dan is het voor Graspop heel moeilijk om de artiesten toch naar België te krijgen. Heel veel bands zijn ook bereid om te schuiven naar 2022 en we moeten dan ook de eer aan onszelf houden. 2021 gaat dus niet lukken, maar we zullen er in 2022 met een jubileumwaardige editie staan. Vier dagen lang en beter dan een flauw afkooksel in 2021, want dat zou niet eerlijk zijn."

Alle aangekochte tickets blijven geldig tot 2022, tickethouders zullen binnenkort een bericht ontvangen van Ticketmaster. "Als mensen een geldige reden hebben om niet naar het festival te komen, dan gaan we dat uiteraard bekijken om die tickets terug te betalen." 

De organisatie van Graspop bekijkt wel de mogelijkheden om toch iets te ondernemen deze zomer. "Dat zal een beetje afhangen van de evolutie van de komende weken, maar we bekijken de mogelijkheden, al zullen het dus niet de vier dagen festival zijn die we gewoon zijn."

Wat met de andere festivals?

Vlaams minister voor Cultuur Jambon heeft met de festivalsector afgesproken dat er half maart een beslissing valt over wat er deze zomer mogelijk zal zijn. De meeste festivals wachten die beslissing af, om dan te bekijken of en onder welke (aangepaste) vorm hun evenement zal kunnen doorgaan. 

Enkele onduidelijkheden die nog op tafel liggen: zal een organisator een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs vragen aan festivalgangers? Komen er sneltestdorpen aan de ingang van festivals? En hoe ver staat de vaccinatiecampagne tegen de zomer? En de grote vraag: is een groot evenement, met artiesten uit het buitenland überhaupt mogelijk deze zomer?

Wat zeggen de grote meerdaagse festivals?
 
  • Bij Tomorrowland (16-18 juli en 23-25 juli) wachten ze af tot ze meer duidelijkheid krijgen van de politiek. Het lijkt onwaarschijnlijk dat bezoekers uit de hele wereld dit jaar zullen afzakken naar De Schorre in Boom, maar de organisatie "denkt na over verschillende pistes". 
  • Ook Rock Werchter (1-4 juli) neemt een afwachtende houding aan. Herman Schueremans liet begin februari verstaan dat hij er alles aan wil doen om een volwaardig festival te organiseren, "ook al is dat twee maanden later". In september dus, wanneer de vaccinatiecampagne een stuk verder staat. Eerder deze week heeft het festival via zijn sociale media laten weten dat het "onzekere tijden" zijn. "De ene dag is de stemming optimistisch, de volgende dag kleurt somberder. We geloven in betere tijden en blijven positief ingesteld. We blijven naar Rock Werchter begin juli toewerken maar sluiten andere opties niet uit", zo klonk het toen. De deur richting september staat dus op een kier.
  • Ook Pukkelpop (19-22 augustus) wacht op meer duidelijkheid van de overheid. Het festival vindt dat het wel meer marge heeft, aangezien het pas eind augustus doorgaat. De vaccinatiecampage staat tegen dan een pak verder, dus in theorie heeft Pukkelpop van alle meerdaagse festivals in ons land de beste kaarten in handen om toch iets te organiseren. Hoe editie 2021 er precies zal uitzien, is afwachten.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen