Giulia (5) uit Genk deelt tekeningen en koekjes uit met zelfgebouwde hartjesmobiel: “Vleugje liefde voor iedereen”

Op zonnige dagen trekt de 5-jarige Giulia uit Genk door het Molenvijverpark met haar hartjesmobiel. De kleuter deelt papieren hartjes en versgebakken koekjes uit aan iedereen die een vleugje liefde kan gebruiken. “De reacties zijn letterlijk ‘hart’-verwarmend”, glundert trotse mama Magda Straka die samen met haar dochtertje gesprekken aanknoopt met onbekenden.

"Afgelopen zondag stelde ik Giulia voor om deel te nemen aan de nationale liefdesmars”, vertelt Magda. “Ze was meteen laaiend enthousiast en besloot een hele hoop hartjes te tekenen. We zijn die vervolgens allemaal gaan uitdelen in het Molenvijverpark."

Veel mensen waren aangedaan door Giulia’s vrolijke verschijning en namen de tijd voor een gesprek. "Omdat er zulke ontroerende ontmoetingen uit voortkwamen, besloten we dit voortaan vaker te doen. We bouwden een bolderkar om tot hartjesmobiel zodat we nog meer liefde met ons kunnen meesleuren in de vorm van tekeningen, koekjes en ballonnen.”

Hulp uit de klas

Met hartjes op haar wangen stapt de kleine Giulia op een ouder koppel toe en stelt zich voor. “Ik ben Giulia en jullie mogen een koekje of een tekening kiezen. De hartjes zijn niet alleen getekend door mezelf, maar ook door de andere kindjes van mijn klas. Elk kindje heeft zijn of haar naam op het papiertje geschreven.”

“Giulia kiest zelf aan wie ze briefjes en koekjes uitdeelt”, vervolgt Magda. “Ik laat haar zelf aanvoelen wie ze wilt benaderen. Eigenlijk volgt ze letterlijk haar hart. Ze huppelt naar mensen van alle leeftijden, ongeacht hun huidskleur, vorm of kledingkeuze. Het is prachtig om te zien hoe onbevooroordeeld zo’n klein meisje is. De meeste parkbezoekers zijn meteen gecharmeerd door mijn guitig zonnetje en zien haar als opstapje naar een gesprek."

Giulia volgt letterlijk haar hart. Ze huppelt naar mensen van alle leeftijden

"Giulia en ik hebben al heel wat ontroerende babbels achter de rug. Ik merk dat veel mensen eenzaam zijn en nood hebben een warme glimlach. Met dit initiatief willen wij mensen aanmoedigen om elkaar vaker toe te lachen op straat.”

Burgerbudget

Samen met enkele vriendinnen droomt Giulia’s mama ook van een levensgrote hartjesmobiel. “We hebben een idee ingediend voor het burgerbudget in Genk: een hartsmobiel die van school naar school trekt en jongeren uitnodigt voor een reis naar hun hart."

"Met deze liefdesbus willen we de weerbaarheid van jongeren vergroten.  We willen hen eenvoudig leren mediteren en zingevende workshops aanbieden. Hou het Genkse burgerbudget binnenkort dus zeker in de gaten!”

Meest gelezen