Heel Limburg krijgt dezelfde textielcontainers om illegale ophalers weg te houden

Alle textielcontainers in Limburg en Diest zullen er in de toekomst hetzelfde uitzien: volledig wit met een sticker van Limburg.net. De afvalintercommunale wil op die manier voorkomen dat illegale ophalers voor verwarring zorgen. Voortaan worden de textielcontainers ook verder weg van glasbollen geplaatst, om zo het sluikstorten te verminderen.

Vorig jaar organiseerde Limburg.net een nieuwe marktbevraging voor de inzameling van textiel via containers langs straten en op pleinen in heel Limburg en Diest. Dit jaar zullen drie sociale organisaties het textiel ophalen: kringwinkel De Biehal, kringwinkel Maasland en Salvatoriaanse Hulporganisatie. Voor het eerst mag ook een privé-bedrijf, Eurofripp/Limbotex, een deel ophalen. Ze krijgen elk een bepaald aantal containers toegewezen. 

Illegale ophalers

Limburg.net heeft van die gelegenheid gebruik gemaakt om de containers uniform te maken."Tot nu toe gebruikte elke textielinzamelaar zijn eigen container in zijn eigen kleur”, zegt voorzitter Luc Wouters van Limburg.net.  “Maar geregeld doken ook heel wat illegale inzamelcontainers op. Dat maakte het voor de burger vaak moeilijk om te weten welke nu de officiële textielcontainers waren. Daarom worden ze nu dit voorjaar allemaal vervangen door witte containers met een logo van Limburg.net."

Sluikstorten tegengaan

Meestal worden textielcontainers langs glasbollen geplaatst. Maar dat zorgt vaak voor meer sluikstorten. Proefprojecten met beide soorten containers op een grotere afstand van elkaar tonen aan dat hier minder wordt gesluikstort.  Daarom worden de nieuwe textielcontainers verder van de glasbollen gezet, tenzij de gemeente voldoende controle en handhaving voorziet.

Meest gelezen