Jette vervangt betonnen rotonde door een regentuin: "Gedaan met wateroverlast"

In het centrum van Jette is een regentuin aangelegd op een rotonde waar vroeger beton lag. Een regentuin is een groene oase met planten en gras zodat het overtolllige regenwater kan insijpelen. Op die manier voorkomen ze wateroverlast in de lager gelegen straten. 

"Dit was hier vroeger een rotonde in beton en we hebben dit heraangelegd als een groen pleintje met een regentuin", vertelt schepen van Jette, Bernard Van Nuffel (Ecolo). "Het is een tuintje met een gracht rond, waardoor de regen kan infiltreren in de grond en zo voorkomen we wateroverlast. In de lager gelegen straten hebben we al vaker overstromingen gehad, en sinds de regentuin er is, hebben we daar geen last meer van."

Idee gehaald uit Frankrijk

Van Nuffel haalde het idee van de regentuin in een oud mijnwerkersstadje in Frankrijk: "Daar hebben ze een hele wijk aangelegd zonder riolering met alleen maar regentuinen en grachten, en dat werkt. Dus dat heb ik als model gebruikt voor Jette. Alleen hebben wij hier wel nog riolering, maar die wordt nu wel ontlast door de regentuin."

Biodiversiteit

Er komen in de toekomst nog meer van die regentuinen in Jette, vertelt de schepen. "Bij elke heraanleg van een plein of een straat zullen we er één bouwen. Het is trouwens niet alleen goed om wateroverlast te voorkomen, het zorgt ook voor biodiversiteit en het is veel mooier dan beton. Inwoners kunnen hier ook rustig op een bankje gaan zitten. Het geeft een heel andere sfeer aan de buurt."

Meest gelezen