Videospeler inladen...

Meerderheid geleverde AstraZeneca-vaccins wordt niet gebruikt: "Instabiele levering betekent instabiele planning" 

Ons land heeft een goeie 200.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin geleverd gekregen. Alleen, daarvan zijn er nog maar 67.000 onder de vaccinatiecentra verdeeld. "Ik weet niet waarom, we zitten net te wachten op vaccins", zegt Jan Stroobants, coördinator van vaccinatiedorp Spoor Oost. De taskforce verwijst naar de instabiele levering van AstraZeneca, maar zegt dat de vaccins ingepland zijn. 

Ondanks de leveringsproblemen bij AstraZeneca leverde de producent toch meer dosissen van hun vaccin aan ons land dan eerst gedacht. Iets meer dan 200.000 dosissen kreeg België. Dat schrijft The Guardian, en werd door het geneesmiddelenagentschap FAGG bevestigd. Het FAGG bevestigt ook dat er maar 67.000 dosissen werden verspreid onder de vaccinatiecentra en ziekenhuizen in ons land. Jan Stroobants, spoedarts in het ZNA Middelheim en coördinator van het Antwerpse vaccinatiedorp Spoor Oost, reageert verbaasd.

"Onze agenda is leeg"

"Ik weet niet waarom ze niet verspreid worden", reageert Stroobants in "De ochtend" op Radio 1. "We zitten net te wachten op vaccins (...) Voor volgende week is onze agenda leeg (...) Als we zekerheid hebben dat we vaccins krijgen, gaan we ze zeker zetten." Volgens Stroobants heeft het geen zin om mensen lang op voorhand te verwittigen, als je ze weer moet afbellen als er geen vaccins zouden zijn. "We hebben maar enkele dagen de tijd nodig om mensen te verwittigen", meent hij.

Herbeluister hier de reactie van centrumcoördinator Jan Stroobants in "De ochtend" op Radio 1 (en lees daaronder verder):

Volgens Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid is die "doorlooptijd" langer. "Je moet standaard rekening houden met een doorlooptijd van twee weken. Je moet voldoende tijd hebben om mensen uit te nodigen. En dat kan je pas doen als de vaccins in Vlaanderen zijn, anders nodig je mensen uit voor vaccins die er misschien nooit komen", reageert hij. 

Maar deze vaccins zijn er toch al? Waarom worden die nu al niet gewoon verdeeld onder de vaccinatiecentra? Volgens Moonens bouwt de overheid een buffer in, omdat de levering door AstraZeneca instabiel is. "Er zijn grote schommelingen in wat we kunnen verwachten, dus gaan we naar een gelijkmatige spreiding over een aantal weken."

Als we meer vaccins hebben, kunnen we een voorraad in de centra zelf opbouwen

Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie

Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, treedt Moonens bij "Zodra de vaccins toekomen worden ze ingepland en krijgen de regio's de aantallen gecommuniceerd", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Ook hij rekent op een doorlooptijd van "1 à 2 weken" om de uitnodigingen te versturen. Volgens Ramaekers zijn de vaccins nog maar pas in het land, maar zijn ze dus al wel toegewezen aan mensen.

De transporten richting vaccinatiecentra worden zo snel mogelijk geregeld, zegt Ramaekers. "(...) Dat gebeurt volgens de planning. Maar de levering van AstraZeneca is niet stabiel, dus de planning voor volgende weken is dat ook niet", gaat hij verder. "Zodra we meer vaccins hebben in het tweede kwartaal kunnen we ook een voorraad in de vaccinatiecentra zelf opbouwen", aldus het hoofd van de taskforce.

Herbeluister hier de reactie van Dirk Raemaeckers in "De ochtend" op Radio 1 (en lees daaronder verder):

Europese twijfel?

Volgens The Guardian is het (niet) zetten van het AstraZeneca vaccin ook in andere Europese landen een probleem. Ongeveer vier vijfde van de dosissen van de producent wordt niet gezet, schrijft de krant. Er worden al langer vraagtekens gezet bij de effectiviteit van het vaccin. Verschillende landen (waaronder België) zet het vaccin niet bij de oudere bevolkingsgroepen. Is dat de reden waarom de vaccins niet gezet worden? "Ik weet het niet", zegt Stroobants. "De desinformatie rond het vaccin heeft misschien het vertrouwen weggenomen (...) terwijl het perfect werkt." Volgens Stroobants zijn er vaccinatiecentra waar mensen niet komen opdagen, mogelijk door twijfel over AstraZeneca. "Mensen zijn in de war gebracht", aldus Stroobants.

De desinformatie rond het vaccin heeft mensen in de war gebracht

Jan Stroobants, coördinator van vaccinatiedorp Spoor Oost

Dat de inenting met AstraZeneca overal in Europa problemen geeft, heeft volgens Ramaekers te maken met de algemene leveringsproblemen van de producent. AstraZeneca communiceerde eerder dat ze minder dan de vooropgestelde aantallen kunnen leveren. "Europa heeft daar ook een duidelijk punt gemaakt. Dat het niet volgens de afspraak is. Dus wij hopen ook dat de aantallen toenemen de komende maanden", aldus Ramaekers. 

Minister Beke (CD&V): "Er blijft niets in de koelkast liggen"

Gevraagd om een reactie ontkent minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dat er vaccins van AstraZeneca "in de koelkast blijven liggen". Alles wat geleverd wordt, wordt ook gebruikt. "Hetgene waar we zeker van zijn dat ze binnenkomen, programmeren we ook.  Dat is ook zo afgesproken om de verwachtingspatronen juist te kunnen zetten."

"Zolang we met instabiele leveringen zitten, kunnen we niet anders. Want dat zou betekenen dat mensen werden opgeroepen zonder dat de vaccins er zijn, zoals we enkele weken geleden in de ziekenhuizen gezien hebben", aldus Beke. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen