Limburgse apothekers willen vaccineren: "Opkomst is groot om opleiding te volgen"

Op dit moment kunnen apothekers een theoretische en praktische opleiding volgen om te kunnen vaccineren.  En in Limburg is de opkomst groot. In eerste instantie gaat het om het toedienen van het coronavaccin, maar later komen daar ook andere vaccins bij, zoals het griepvaccin. 

De opkomst bij Limburgse apothekers om die opleiding te volgen is groot. "De interesse is inderdaad groot", zegt apotheker Joeri Vandijck uit Bree, ook voorzitter van het Limburgs Apothekers Verbond. "Ik denk dat de meeste apothekers beseffen dat we wel een grote rol kunnen spelen in preventieve gezondheidszorg. En vaccinaties horen daar bij, dus we willen daar heel graag ons steentje toe bijdragen."

We willen de vaccinatiegraad verhogen

Apotheker Joeri Vandijck

In eerste instantie worden de apothekers opgeleid om een coronavaccin toe te dienen, maar later kan het ook gaan om andere vaccins, zoals het griepvaccin bijvoorbeeld. De bedoeling is om de vaccinatiegraad bij de bevolking te verhogen, zegt Joeri Vandijck: "We merken dat er in andere landen in Europa, waar apothekers al worden ingeschakeld in het vaccinatiecircuit, de vaccinatiegraad sterk verhoogd is. Dat is toch de doelstelling."

Wettelijk nog niet toegelaten

Op dit moment is het wettelijk nog niet mogelijk voor apothekers om te vaccineren. Dat kan enkel in nood, als er te weinig dokters en verpleegkundigen zouden zijn. "In de vaccinatiecentra zijn apothekers op dit moment al wel actief, maar dan als pharmaceutisch expert om de vaccins te bereiden", gaat Vandijck verder. "Voor het zetten van de vaccins is dat momenteel nog niet het geval. Dat is wettelijk nog niet toegelaten. Enkel in nood, als er te weinig artsen en verpleegkundigen zijn om vaccins toe te dienen."

Meest gelezen