Liveblog - Geen versoepelingen, premier De Croo: "Met huidige cijfers zou dat roekeloos zijn"

Het Overlegcomité heeft beslist om voorlopig geen versoepelingen door te voeren. Vooral de stijging van de ziekenhuisopnames baart zorgen. Volgende week is er een nieuw Overlegcomité. Volg het coronanieuws in onze liveblog hieronder.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ziekenhuizen moeten opnieuw helft van alle bedden op intensieve zorg vrijhouden voor coronapatiënten

De ziekenhuizen in ons land moeten tegen maandag 8 maart opnieuw opschalen naar fase 1B. Dat is zonet aan de ziekenhuizen gecommuniceerd per brief. Fase 1B betekent dat de helft van de bedden op intensieve zorg moet worden voorbehouden voor COVID-patiënten. 

In totaal gaat het voor ons land om 1.000 van de 2.000 bedden op intensieve verzorging. Ook moeten er 4.000 “gewone” bedden vrijgehouden worden voor coronapatiënten.

De opschaling komt er vroeger dan verwacht, nu het aantal nieuwe ziekenhuisopnames opnieuw sneller lijkt te stijgen. Momenteel liggen al 398 COVID-patiënten op intensieve zorg, 84 meer dan één week geleden. In zes ziekenhuizen wordt nu al meer dan de helft van de bedden op intensieve zorg ingenomen door COVID-patiënten.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) benadrukt daarbij dat de zorg van andere patiënten niet moet worden uitgesteld. "Mensen moeten absoluut niet twijfelen om naar ziekenhuizen te gaan als ze klachten hebben."

Lees meer in dit artikel:

Premier De Croo na Overlegcomité: "Met de huidige cijfers kunnen we niet versoepelen"

“We hebben met het Overlegcomité deze namiddag niet de beslissing genomen die we dachten te nemen”, heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité. “De coronasituatie in ons land blijft bijzonder delicaat. Na weken van een plateau dat redelijk hoog was, zien we dat de cijfers stijgen, vooral de ziekenhuisopnames. Het dwingt ons om bijzonder voorzichtig te blijven.”

“Met deze cijfers kan je niet versoepelen. Dat zou ondoordacht en roekeloos zijn. Daarom heeft het Overlegcomité gekozen om voorzichtig te zijn en om een time-out van een week in te lassen. In die week gaan we de vinger aan de pols houden. Intussen blijft het huidige ministerieel besluit van kracht.”

“Het valt mij bijzonder moeilijk om deze beslissing te nemen. Dit is een koude douche", aldus nog de premier, die naar eigen zeggen beseft dat veel mensen het bijzonder zwaar hebben.

Voor alle duidelijkheid: versoepelingen die al beslist waren, zoals de heropening van de niet-medische contactberoepen op 1 maart, gaan wel door.

Lees alles na in dit artikel:

Videospeler inladen...

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) geeft de boodschap mee dat er voorlopig geen nieuwe versoepelingen komen.

Motivatiepsycholoog: "We moeten een nieuw tussendoel stellen"

Motivatiepsycholoog Maarten Van Steenkiste (UGent) zegt dat het belangrijk is om een nieuw tussendoel te stellen, nu we steeds verder verwijderd zijn van de drempel van 800 besmettingen per dag. Vrijdag stelde het Overlegcomité mogelijke versoepelingen uit tot minstens volgende week, omdat de coronacijfers niet goed evolueren.

De bevolking heeft nood aan perspectief. "We hebben niet echt meer duidelijkheid gekregen", zegt Vansteenkiste, die ook lid is van expertengroep GEMS. "Welke doelen moeten we beogen?" De huidige maatregelen hebben volgens de motivatiepsycholoog goed gewerkt. Maar de motivatie bij de bevolking staat onder druk en we houden ons onvoldoende aan de regels.

    Dat er geen versoepelingen komen, was een moeilijke boodschap om brengen voor het overlegcomité. "Maar het is een wake-up call", zegt de motivatiepsycholoog. "Dat kan stimulerend zijn". Toch is het mogelijk ook een zware klap voor onze motivatie om de maatregelen te blijven volgen. Het is daarom belangrijk dat de situatie niet uitzichtloos wordt.

Wat kunnen we over een week meer weten over de coronacijfers?

De huidige coronacijfers met een forse stijging van het aantal ziekenhuisopnames tot 200 op een dag laten nog geen versoepelingen van de coronaregels toe. Volgende week komt er een nieuw Overlegcomité om de situatie te evalueren.

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs is het nog te vroeg om van een derde golf te spreken. "Laat ons eerst kijken hoe de cijfers evolueren. Eerdere opflakkeringen na de tweede golf zijn daarna beginnen dalen", zegt Molenberghs in "Terzake".

Lees het artikel:

We gaan in principe de komende week veel bijleren. Na de tweede golf hebben we al enkele keren geschommeld. Dit is nu de vierde keer dat de cijfers weer stijgen. De vorige drie keren was dat tijdelijk. Nu zijn er wel enkele andere indicatoren zorgwekkend.
Biostatisticus Geert Molenberghs
Videospeler inladen...

Minister Vandenbroucke: "Realiteit heeft ons heel snel en zeer eensgezind doen besluiten om niet roekeloos te zijn"

Het Overlegcomité heeft deze namiddag relatief snel beslist, om voorlopig geen versoepelingen door te voeren. "Het virus test ons uithoudingsvermogen, maar het test ook de eenheid. Ik ben heel blij dat het deze namiddag geen moeilijke beslissing was", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) "We hebben er niet lang over gedaan, met het zicht op de realiteit van de cijfers. Die realiteit heeft ons heel snel samen en zeer eensgezind doen besluiten om niet roekeloos te zijn."

Gaan we over een week, wanneer het Overlegcomité opnieuw samenkomt, dan meer weten? "We zaten de voorbije dagen aan zo’n 150 ziekenhuisopnames per dag. Dat is veel. Dat hebben we nog wel meegemaakt. En plots wipt dat naar 204, da’s een grote sprong. Als dat zo blijft, zit het slecht. Het zou ook kunnen zijn dat dat een korte opflakkering is en dat we binnen een paar dagen vaststellen dat we toch wat ruimte hebben om op het einde van de maand wat te versoepelen", aldus Vandenbroucke.

Bekijk het gesprek met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht: “Iets meer contacten en besmettelijkere Britse variant kan virus een boost geven”

Viroloog Steven Van Gucht schrijft de toename aan het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames toe aan het toenemend aantal contacten en de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus. "Ik denk dat we niet veel fout hebben gedaan. Het is een heel moeilijke situatie. We zitten al een aantal maanden in een fragiel evenwicht tussen de maatregelen en het virus", zegt Van Gucht in "Het Journaal".

“We zien dat de mensen iets meer contact hebben met elkaar. Dat blijkt uit peilingen en de gegevens van de contact-tracing. Dat kan voldoende zijn om het virus een boost te geven. Als je het virus ruimte geeft, gaat het die ruimte gebruiken. De besmettelijkere Britse variant speelt ook een rol. Dat helpt ook niet.”

Van Gucht was verrast toen hij vaststelde dat er gisteren iets meer dan tweehonderd ziekenhuisopnames zijn geregistreerd. “Ik schrok er zelf van. Dat is geleden van december dat we dat nog gezien hebben. Het is ook een abrupte stijging. Dan is het zeker niet het moment om versoepelingen toe te staan. Het is goed dat men nu tijd neemt om de zaak te herbeoordelen en om te zien wat er moet gebeuren. Misschien moeten de teugels wat strakker gaan trekken in plaats van te versoepelen.”

Bekijk hier het gesprek met viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro: “Ziekenhuizen maken zich klaar voor eventuele derde golf”

De ziekenhuizen hebben de voorbije dagen dag na dag meer coronapatiënten opgenomen. Gisteren waren er 200 opnames. Het stijgende aantal opnames baart Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, een van de grootste koepels van ziekenhuizen, zorgen.

“We zijn ons aan het klaarmaken voor een eventuele derde golf. We zien sinds het begin van de week een stijging van het aantal patiënten dat zich aanmeldt bij de ziekenhuizen. We maken ons daar zorgen over. Vandaar denk ik dat het een goede beslissing is om voldoende bedden voor handen te houden voor COVID-patiënten.”

De zorg van niet-COVID-patiënten komt nog niet in het gedrang. “We moeten ook de niet-COVID-patiënten de juiste zorg kunnen bieden. Op dit ogenblik kan die blijven doorgaan. Sinds half december draaien de ziekenhuizen op 110 procent om de twee zorgen te combineren. We schommelen rond een aantal van 300 patiënten op intensieve zorg. We hopen dat te kunnen handhaven.”

België bestelt tien miljoen spuiten die meer dosissen uit flacon moeten helpen halen

Ons land koopt tien miljoen spuiten en naalden die het mogelijk moeten maken meer dosissen coronavaccin uit de flacons te halen. De federale ministerraad heeft het licht op groen gezet voor dat voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A).

De bestelling van de zogenaamde 0-doodvolume-spuiten en -naalden gebeurt bij distributeur VPEX. Een optionele bestelling van 5 miljoen bijkomende spuiten en naalden zal opnieuw aan de ministerraad worden voorgelegd.

Door gebruik te maken van 0-doodvolume-spuiten kan een zevende dosis van het Pfizer-BioNTech-vaccin uit de flacons worden gehaald. Mathematisch gezien is ook een twaalfde dosis van het Moderna-vaccin mogelijk met dit materiaal. Het voordeel is dat er meer vaccinaties kunnen plaatsvinden met de momenteel beschikbare flacons. Deze specifieke spuiten en naalden verschillen van diegene die aangekocht werden in het kader van de Belgische vaccinatiestrategie.

Jambon: "Hopelijk kunnen we volgende zeggen dat het loos alarm was"

"Ik hoop dat we over een week kunnen zeggen dat het loos alarm was en dat we de beperkte versoepelingen kunnen doorvoeren. Maar vandaag kan niemand voorspellen in welke fase we zitten, feit is dat we niet in de neerwaartse trend zitten", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) na het Overlegcomité.

Eerder was al aangekondigd dat er in het hoger onderwijs opnieuw een dag of twee halve dagen fysiek onderwijs zou toegelaten zijn. “Die versoepeling blijft van kracht in de zin dat hij op 15 maart in zou gaan. Als ondertussen de cijfers dramatisch de verkeerde richting uitgaan, moeten we die beslissing opnieuw bekijken”, aldus Jambon.

Bekijk het gesprek met Jan Jambon in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen