Een beeld van de slaapkamers van de school waar de meisjes zijn ontvoerd.

Opnieuw meer dan 300 schoolmeisjes ontvoerd in Nigeria

In het West-Afrikaanse land Nigeria zijn opnieuw meer dan 300 schoolmeisjes ontvoerd. Dat is al de derde keer in enkele maanden tijd. "Dit is een grove schending van de rechten van kinderen en een gruwelijke ervaring voor hen."

Een grote groep gewapende mannen drong een school binnen in de staat Zamfara, in het noorden van Nigeria. Gewapende mannen vielen volgens ooggetuigen ook een militair kamp en een controlepost in de buurt aan, waardoor het leger niet kon ingrijpen toen de groep urenlang in de school aanwezig was.

Uit het register van de school moet blijken dat zeker 300 meisjes vermist zijn. De lokale politie zegt op zoek te zijn naar 317 ontvoerde schoolmeisjes. Nog volgens de politie zijn de meisjes mogelijk meegenomen naar een nabijgelegen bos. 

Wie de daders zijn, is nog niet duidelijk. In de staat Zamfara opereren verschillende gewapende bendes. Ze staan erom bekend te kidnappen voor geld of om gevangen bendeleden vrij te krijgen.

We zijn boos en bedroefd door de zoveelste brute aanval op schoolkinderen in Nigeria. Dit is een grove schending van de rechten van kinderen en een gruwelijke ervaring voor hen

Peter Hawkins, Unicef-vertegenwoordiger in Nigeria

Ontvoeringen van grote groepen schoolkinderen, meestal meisjes, komen vaak voor in Nigeria. Aanvankelijk gebeurde dat vooral door islamistische terreurgroepen als IS en Boko Haram, maar de laatste tijd hebben ook andere gewapende groeperingen zich de tactiek eigen gemaakt. Volgens een functionaris die anoniem wenst te blijven, heeft het stijgende aantal ontvoeringen onder meer te maken met het losgeld dat de regering zou betalen, waardoor steeds meer bendes op dat geld belust zijn. Maar de regering ontkent dat ze dat doet.

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, roept de daders op om de schoolmeisjes onmiddellijk weer vrij te laten. "We zijn boos en bedroefd door de zoveelste brute aanval op schoolkinderen in Nigeria", zegt Peter Hawkins, Unicef-vertegenwoordiger in Nigeria. "Dit is een grove schending van de rechten van kinderen en een gruwelijke ervaring voor hen."

Nog geen twee weken geleden werd een kleinere groep van 27 leerlingen samen met 15 volwassenen ontvoerd in de staat Niger (niet te verwarren met het land Niger). Ze worden allen nog altijd vastgehouden.

In december vorig jaar werden 344 leerlingen ontvoerd in de staat Katsina. Zij zijn intussen wel vrijgelaten. Maar meer dan 100 van de 276 schoolmeisjes die in 2014 door Boko Haram werden ontvoerd, zijn nog steeds vermist.

Meest gelezen