Oost-Vlaamse gouverneur Van Cauter: “Geen extra provinciale maatregelen, wel extra controles tijdens Omloop het Nieuwsblad”

De coronacijfers gaan weer in stijgende lijn. De voorbije dagen sprong Oost-Vlaanderen er wat bovenuit, met gisteren een stijging van het aantal besmettingen met 27 procent. Volgens Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter is het dan ook geen moment om de maatregelen te versoepelen. Maar zelf strengere maatregelen invoeren in de provincie is ook niet nuttig, want: “Oost-Vlaanderen is geen eiland, de cijfers stijgen overal”. Ze kondigt wel extra controles aan tijdens de Omloop het Nieuwsblad morgen. 

Oost-Vlaams provinciegouverneur Carina Van Cauter vat de provinciale coronacijfers samen: “De provincie heeft nu 303 besmette patiënten per 100.000 inwoners. 354 mensen liggen er in het ziekenhuis met COVID-19, 71 mensen liggen op intensieve zorg. We zitten op 40 procent van de piek die we in het najaar beleefden. Maar kijk je naar het reproductiecijfer, dan kunnen we naar een verdubbeling gaan binnen 20 dagen."

Volgens longarts Eva Van Braeckel van het Gentse UZ zijn we nu al bezig met een derde stijging van het aantal besmettingen: “En wat we zien, telkens bij het begin van een nieuwe golf, is dat mensen weer zieker zijn als ze binnenkomen, en sneller achteruitgaan op het vlak van ademhaling. En het gaat om jongeren, onder de 20 jaar, ook dertigers en veertigers. Er zitten zeker mensen tussen die ernstig ziek zijn.”

Het is moeilijk te verklaren waarom het in Oost-Vlaanderen nu slechter gaat dan elders
Carina Van Cauter, Oost-Vlaams provinciegouverneur

“Het klopt dat het aantal besmettingen bij ons fel gestegen zijn”, zegt Van Cauter. “Maar ook in de andere provincies is dat het geval. We zijn geen eiland. Dus extra maatregelen op provinciaal niveau hebben weinig nut. De enige boodschap is: nu geen versoepelingen doorvoeren, we moeten ons blijven houden aan de maatregelen. Die zijn er niet om de mensen te pesten, maar om te vermijden dat we naar een derde golf gaan. Tegelijk moeten we kunnen vaccineren en perspectief kunnen bieden.”

Positieve voorbeelden

Het draagvlak om de maatregelen te blijven volgen is kleiner geworden volgens Van Cauter. “Toch houden veel mensen er zich strikt aan. Het zijn de beelden van die jongeren die met velen samenkomen en feesten, waardoor anderen zich afvragen wat het nut is er zich wél aan te houden. Het nut is wel duidelijk: we hebben tot nu een derde golf vermeden. Maar de goede voorbeelden moeten ook getoond worden in de media, dat kan anderen ook meer motiveren. "

(Lees voort onder de foto van provinciegouverneur Carina Van Cauter)

"En ook perspectief op lange termijn kan helpen", vervolgt Van Cauter, "net als het zicht op vaccinatie. De vaccinatiecentra in Oost-Vlaanderen zijn klaar, de mensen zijn beschikbaar, het is vooral de levering van de vaccins die te traag loopt. Er zijn wel hoopgevende berichten dat we stilaan de nodige vaccins zullen ontvangen. Intussen moeten we onze inspanningen aanhouden, en dat is niet makkelijk."  

Strenge controles tijdens openingskoers Omloop het Nieuwsblad

Morgen start het wielerseizoen, met de Omloop het Nieuwsblad van Gent naar Ninove. Van Cauter is zelf ook wielerfan, dochter van een wielrenner en fervent fietsster. “We kijken ernaar uit, maar moeten er ook voor opletten dat er niet te veel volk langs het parcours staat. Er worden daarom extra controles gedaan. De koers op televisie volgen is dan ook de boodschap."

De Ronde van Vlaanderen heeft in het najaar het hoogste aantal kijkcijfers ooit behaald, zegt Van Cauter. "Dus ook nu, om de gezondheid en de koers te redden, doe ik deze misschien wel eigenaardige oproep: blijf gezond, kijk naar TV en vermijd een PV, want we zullen streng controleren."

En randactiviteiten mogen niet, benadrukt Van Cauter: "Er is een mondmaskerplicht voor wie woont en werkt langs het parcours, en er is geen publiek toegelaten. De aankomstzones, hellingen en kasseistroken worden hermetisch afgesloten. Dus je kan niets komen doen langs het parcours. Geniet dus gewoon van de mooie Omloop op het scherm, het is eens iets anders dan het slechte nieuws over de coronacrisis.” 

Meest gelezen