James Corden krijgt eerste interview met prins Harry in L.A.: "Weten allemaal hoe Britse pers kan zijn, het was toxisch"

Niet Oprah Winfrey, maar wel James Corden (bekend van "Carpool Karaoke") heeft het eerste interview te pakken met de Britse prins Harry in de Verenigde Staten. Een interview waarin teruggeblikt wordt op de Britse pers die Harry en zijn gezin over de oceaan zou hebben gejaagd en waar wordt stilgestaan bij wat nog overblijft van zijn band met de Queen: een wafelijzer als kerstgeschenk en Zoomgesprekken.

Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle wonen nu al zo'n jaar in de Verenigde Staten. Door de coronacrisis en de daarbij horende lockdowns, heeft hij nog niet veel van zijn nieuwe woonplaats gezien. Hoog tijd volgens presentator James Corden om Harry de hoogtepunten van Los Angeles te laten zien. En hoe kan dat beter dan met een open dubbeldekker, zo eentje die je in rode versie overal in Londen ziet, maar waar prins Harry nog nooit van had kunnen genieten, simpelweg omdat het als prins zijnde niet mocht.

Hun ritje gaat onder meer langs het huis uit de populaire serie "The fresh prince of Bel-Air", waarbij Corden Harry (én Meghan) meteen voorstelt om het te kopen als nieuw "koninklijk verblijf". 

(Bekijk de video en ga verder)

Familiebanden

Maar Corden polst ook naar de familiebanden die Harry al dan niet overhoudt na zijn vertrek uit het Verenigd Koninkrijk. Hij en zijn vrouw hebben hun koninklijke functies namelijk opgegeven en zijn niet langer "werkende leden binnen de koninklijke familie". Beiden gaven in het verleden wel al aan dat ze trouw blijven aan de Britse koninklijke familie, alsook aan de organisaties en goede doelen die ze altijd vertegenwoordigd en gesteund hadden.

Bij Corden wil Harry ook graag benadrukken dat hij niet is weggewandeld van de koninklijke familie, hij noemt het eerder "een stapje terugnemen". "Het was een moeilijke omgeving: we weten allemaal hoe de Britse pers kan zijn. Het maakte mijn mentale gezondheid helemaal kapot, het was toxisch. Ik deed wat elke vader en man zou doen: ik moest mijn familie daar wegkrijgen. Maar we zijn nooit weggewandeld. Ik zal ook nooit wegwandelen. Ik zal altijd mijn deel blijven doen. Waar ik ook ben in de wereld, dat zal altijd hetzelfde zijn."  

Hij geeft ook aan dat het contact met zijn grootmoeder, de Queen, niet verbroken is. Zo vertelt hij hoe hij met zijn beide grootouders Zoom-videogesprekken houdt en hoe de Queen voor Kerstmis een wafelijzer opstuurde als cadeau voor Archie. Opvallend, want in de Britse pers wordt vooral bericht over de spanningen tussen beide partijen. 

"The Crown"

En uiteindelijk vroeg Corden ook naar de mening van Harry over "The Crown", een Netflix-reeks over de Britse koninklijke familie. Een reeks die veel kritiek kreeg, omdat de makers het niet al te nauw zouden nemen met historische nauwkeurigheden. 

Maar Harry, die zelf ook een contract heeft bij Netflix, lijkt zich er niet aan te storen. "Het is fictie, ze doen niet alsof het de realiteit is dat we zien", zegt hij daarover. "Het is niet helemaal accuraat, maar het geeft wel een vaag idee van hoe onze levensstijl is als royal, hoe we onder druk staan om onze plicht boven alles (zelfs boven familie) te plaatsen en wat de gevolgen daarvan zijn." Harry geeft zelfs aan dat hij zich "comfortabeler" voelt bij "The Crown" dan bij de verhalen die over zijn familie, zijn vrouw en zichzelf in de pers verschijnen. ""The Crown" is duidelijk fictie, maar de verhalen in de pers worden gebracht als feiten omdat het zogezegd om nieuws gaat." 

Meest gelezen