AFP or licensors

Resto du Coeur kan stijgende vraag naar voedselpakketten niet bijhouden: "Dit hebben we nog nooit meegemaakt"

De sociale restaurants van Resto du Coeur België worden overstelpt met vragen van mensen die hun eigen maaltijden niet meer kunnen betalen. Tijdens het afgelopen coronajaar 2020 vroegen gemiddeld 62 procent meer mensen om voedselhulp dan het jaar ervoor. "Zelfs tijdens de financiële crisis van 2007 was het niet zo erg als nu. Dit hebben we nog nooit gezien", klinkt het.

Resto du Coeur België heeft in totaal 17 sociale restaurants in ons land, waarvan twee in Brussel (Sint-Gillis en Laken) en drie in Vlaanderen (Tienen, Assenede en Oostende). Stuk voor stuk zien ze het afgelopen jaar een forse stijging van de vraag naar voedselpakketten.

"In de Brusselse gemeente Sint-Gillis is de vraag zelfs verdubbeld in 2020", vertelt verantwoordelijke Guy Stukkens. En de vraag neemt ook vandaag niet af. "Tijdens de coronacrisis kunnen we uit veiligheidsoverwegingen bijna geen maaltijden meer serveren in ons restaurant. Daarom zetten we extra in op de verdeling van take-away voedselpakketten."

Horeca en prostitutie

Volgens Resto du Coeur België krijgen ze veel vragen om hulp van mensen die dat tot een jaar geleden nog niet nodig hadden. "Dat waren misschien mensen die het toen ook al niet breed hadden, maar niet in de armoede terecht waren gekomen. Dat is nu wel het geval. We zien de afgelopen tijd bijvoorbeeld veel meer mensen uit de horeca langskomen, studenten die ook hun job zijn kwijtgespeeld of mensen die in de prostitutie werken en geen inkomsten meer hebben."

Virtuele voedselinzameling

De sociale organisatie kan de vraag naar voedselpakketten moeilijk bijhouden. Ze krijgt veel steun van onder meer warenhuizen, maar zelfs die hulp volstaat intussen niet meer. "In een normale situatie kunnen we vaak rondkomen met alle schenkingen van de winkels. Maar vandaag is dat absoluut niet meer genoeg. We moeten bijna wekelijks zelf voeding bijkopen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen."

Daarom lanceert Resto du Coeur België nu een virtuele voedselinzameling op haar website. "Het is een online winkelbezoek waarbij je fictieve producten kunt schenken." In de praktijk geef je dus financiële steun. Vanaf 40 euro per kalenderjaar is die hulp ook fiscaal aftrekbaar. "We hopen op die manier 21 ton extra voedsel te kunnen betalen. Dat zou voor ons alleszins een grote hulp zijn", aldus Stukkens.

Meest gelezen