Videospeler inladen...

Russische diplomaten verlaten Noord-Korea met handkar op treinsporen door strenge coronaregels

Een groep Russische diplomaten en familieleden is uit Noord-Korea teruggekeerd naar Rusland met een handkar. Door de coronapandemie is het in Noord-Korea voor treinen en wagons verboden om het land in of uit te rijden en ook het internationaal vliegverkeer ligt nagenoeg volledig stil. De diplomaten moesten dus een andere, bijzonder omslachtige, manier vinden om het land te verlaten. Officieel is er geen enkele bevestigde coronabesmetting in de geïsoleerde dictatuur.

"Aangezien de grenzen al meer dan een jaar gesloten zijn en passagiersverkeer is stilgelegd, was er een lange, moeilijke reis voor nodig om thuis te geraken", schrijft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op Facebook

De groep van acht, onder wie een driejarig meisje, moest vanuit de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang eerst 32 uur reizen met de trein en daarna nog twee uur met de bus om de grens met Rusland te bereiken, schrijft het ministerie. Vervolgens moesten ze de grens zelf oversteken met een handkar, die ze zelf moesten voortduwen.

Op de kar laadde de groep hun bagage en er stond ook een bank op voor de kinderen. De "motor" van de kar was de derde secretaris van de Russische ambassade in Pyongyang Vladislav Sorokin, schrijft het ministerie. Hij duwde de kar de laatste kilometer Rusland in, over de spoorbrug over de Toemen-grensrivier.

(Lees voort onder de afbeelding.)

Bron: @MIDRussia op Facebook.

Aan de overkant van de grens werden de diplomaten en hun familieleden opgewacht door medewerkers van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Van daaruit reisden ze met de bus naar de luchthaven van Vladivostok.

"Geen COVID"

Noord-Korea heeft bijna alle passagiersverkeer over de grens stilgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het regime houdt vol dat er geen bevestigde besmettingen zijn in Noord-Korea, maar waarnemers betwijfelen dat. 

Het voorbije jaar hebben heel wat buitenlandse diplomaten Noord-Korea verlaten. Veel westerse ambassades hebben de deuren gesloten, omdat ze hun personeel niet mogen laten roteren. Zij die overblijven, moeten vaak wekenlang onderhandelen over speciale maatregelen en toelatingen om hen het land uit te laten. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen