Socioloog Walter Weyns (UA): "Veel mensen zouden het vreemd vinden als er geen versoepelingen komen"

De roep om versoepelingen klinkt steeds luider, zowel van sommige politici als van studenten, horeca en fitnesszaken, maar artsen en virologen waarschuwen dat het nog te vroeg is om de teugels te vieren. Vandaag zitten de regeringen van ons land daarover samen. "Als je versoepelingen aankondigt, worden de verwachtingen gewekt dat die er ook zullen komen", zegt socioloog Walter Weyns (Universiteit Antwerpen) op Radio 2 Antwerpen. 

Heel wat mensen hopen dat het Overlegcomité vandaag versoepelingen zal aankondigen. "Als het zo vaak wordt aangekondigd, ook binnen verschillende regeringen, wordt de verwachting gewekt dat er versoepelingen komen. We zitten ook al een tijdje in dat dal van de cijfers. Daar lijkt nu een einde aan te komen maar we willen onszelf wijsmaken dat er licht komt aan het einde van de tunnel. Dat maakt dat we uitkijken naar die versoepelingen, en dat individuele burgers en belangenverenigingen het vreemd zouden vinden als die versoepelingen er niet komen."

Weyns legt uit welk principe daar achter zit. "Je verwacht veranderingen als ze eigenlijk al bezig zijn. Geef iemand een vinger en ze nemen een arm. We zien dat vooral bij revoluties: die worden aangewakkerd als het regime een beetje toegeeft. Op dit moment zitten we natuurlijk niet in een revolutie maar dit is een beetje vergelijkbaar. Wanneer je versoepelingen aankondigt, worden de verwachtingen gewekt dat die er ook zullen komen."

Minister Vandenbroucke verwees naar "het rijk der vrijheid", dat moet je geen twee keer zeggen tegen jongeren

Walter Weyns, socioloog Universiteit Antwerpen

De afgelopen dagen kwamen heel wat jongeren in Antwerpen, Gent en Leuven massaal samen in parken en op pleinen. "Vorige maand verwees minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke naar "het rijk van de vrijheid" dat zich aankondigde, en dat moet je natuurlijk geen twee keer zeggen tegen jongeren. Zeker met die uitzonderlijke lentedagen, dat nodigt uit om elkaar op te zoeken en te genieten. Hier en daar is een soort van tussentijds feestje opgedoken. Dat zorgt voor een feestelijk gevoel en het wordt gezien als: "het is al begonnen, we zijn al bezig aan de versoepelingen"."

Als het zonnetje schijnt, worden de regels makkelijker overtreden

Walter Weyns, socioloog Universiteit Antwerpen

Het goede weer lijkt ervoor te zorgen dat we sneller buiten de lijntjes kleuren. "Het zonnetje schijnt en plots heb je de indruk dat de regels wat soepeler worden toegepast. Criminologen zullen dat beamen: als het weer betert, hebben mensen de neiging om het te laten hangen. Zeker als dat gepaard gaat met een lekker temperatuurtje, worden de regels makkelijker overtreden. Ook als je ziet hoe men die parken en pleinen heeft achtergelaten, de Antwerpse burgemeester kloeg er ook over dat er zoveel afval achterbleef. Het is niet goed te keuren maar je kan dat perfect verklaren. Als er een feestelijk sfeertje komt, zijn mensen geneigd de regels te overtreden."

Meest gelezen