Stemcoach wijst minister Ben Weyts terecht: "Drink geen sinaasappelsap in een tv-studio"

Is het je ook al opgevallen? Ben Weyts (N-VA) drinkt steevast sinaasappelsap als hij te gast is in een tv-programma. De woordvoerder van de minister noemt dat in Het Nieuwsblad "een doordachte keuze tegen een droge mond". "Helaas moet ik dat volledig tegenspreken", reageert logopediste Bernadette Timmermans op Radio 2 Antwerpen.

Aandachtige kijkers is het al opgevallen: Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) kiest in de tv-studio vaak voor sinaasappelsap. Bijvoorbeeld woensdagavond toen hij in De Afspraak te gast was. Volgens de woordvoerder van de minister kiest Weyts sinaasappelsap omdat hij overdag alleen water drinkt en houdt van afwisseling. Hij voegde daar in de krant Het Nieuwsblad aan toe: "het is een doordachte keuze. Het helpt tegen een droge mond, wat aangewezen is als je in zo'n programma veel moet praten. Bij deze een tip aan al wie eens in een studio zit." Maar klopt dat wel?

Sinaasappelsap is heel zuur en zoet wat slecht is voor je stem

Bernadette Timmermans

Plakmond en zure maag

"Ik zou sinaasappelsap ten stelligste afraden", zegt logopediste en stemcoach Bernadette Timmermans in "Start Je Dag". "Het is goed voor de vitamines maar niet voor je stem. Een glaasje af en toe kan geen kwaad, maar ga het zeker niet drinken in een tv-studio om gemakkelijker te kunnen praten. Van sinaasappelsap gaat je mond plakken. Het is ook een vrij zure drank. Ik hoop voor Ben Weyts dat hij geen last heeft van reflux of oprispingen. Als dat wel zo is, vererger je het probleem met sinaasappelsap of ook met wijn. Maagproblemen leiden vaak tot stemproblemen, iets wat weinig mensen beseffen." Daarom heeft Bernadette maar één advies. "Drink altijd gewoon water als je in een tv-studio zit. "

Meest gelezen