Petra Vreys (Groen), schepen van milieu, bij de koolmezenhuisjes in recreatiedomein Parkheide.
Gemeente Tremelo

Tremelo rekent op koolmezen in strijd tegen processierups

De gemeente Tremelo hangt tientallen koolmezenhuisjes op in de strijd tegen de eikenprocessierups. Koolmezen zijn verzot op de diertjes en zijn op die manier een natuurlijke bestrijding van de rupsen.

De eikenprocessierups komt steeds vaker voor in ons land, maar zorgt  ieder jaar voor de nodige overlast. Wanneer de brandharen in contact komen met je huid of ogen kan je ontstekingen en veel jeuk krijgen. De gemeente Tremelo wil de strijd met de rupsen nu aanbinden en roept daarvoor de hulp in van hun natuurlijke vijand: de koolmees. "We hebben nu op vijf verschillende plaatsen tien nestkastjes opgehangen. Eén kleine koolmees eet tot 400 rupsen per dag, dus dat kan aardig oplopen", vertelt schepen van Milieu Petra Vreys (Groen).

Milieuvriendelijk

De nestkastjes hangen op in vijf probleemzones waaruit de afgelopen jaren de meeste meldingen over de processierups kwamen: de Balenberg, Parkheide, Park Tremeland, het Vondelpark en een deel van Ninde. De gemeente zal onderzoeken of de nestkastjes het verhoopte effect hebben. "Dit is een milieuvriendelijk alternatief om de rups te bestrijden. We willen liever geen chemische producten gebruiken. Ook in andere gemeentes gebruiken ze deze techniek. Daar zagen ze na een jaar al effect", aldus Vreys.

Meest gelezen