Stad Gent

TriVelo lanceert fietstaxi’s voor minder mobiele ouderen: “We kregen al veel inschrijvingen binnen”

TriVelo lanceert fietstaxi’s voor minder mobiele ouderen in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham, met steun van de stad Gent. Het initiatief kwam er nadat de stad Gent bekendmaakte dat er een tekort is aan vervoer voor senioren.  Vrijwilligers halen de senioren op om hen bijvoorbeeld naar de kapper of supermarkt te vervoeren.  “Als het goed loopt, rollen we het uit in de rest van Gent", klinkt het.

TriVelo lanceert op 1 april in Gent een fietstaxidienst voor minder mobiele senioren. Het project is ontstaan omdat senioren niet altijd naar buiten kunnen gaan. “Wij zien dat senioren vereenzamen en anderzijds willen we met dit project de integratie van nieuwkomers bevorderen. We hebben die twee dingen aan elkaar gelinkt en zo is het project ontstaan”, vertelt Saar Fivez van TriVelo. 

Nieuwkomers worden bestuurder

Het idee van het project is om een nieuwkomer te linken aan een Gentenaar. “We hebben een oproep gelanceerd naar Gentenaars die het zien zitten om mee te fietsen. De nieuwkomers worden telkens gelinkt aan een buddy en samen gaan zij op pad om de senioren te vervoeren”, zegt Fivez. Op die manier wil TriVelo inzetten op het oefenen van het Nederlands van nieuwkomers en het verkennen van Gent. "We werken ook samen met INGent en Refu-interim. Zij zijn de organisaties die contact hebben met de nieuwkomers. We kregen al veel inschrijvingen van zowel Gentenaars als nieuwkomers."

Een rit met de triofiets

Een rit zal anderhalve euro kosten, als je heen en terug wilt zal dat drie euro kosten. "De ritten zullen heel functioneel zijn. De senioren kunnen vervoerd worden naar de kapper, supermarkt of gewoon een ritje maken ter ontspanning. De mensen kunnen bij ons een rit aanvragen en kunnen aangeven waar ze naartoe willen gaan en wij komen dan langs met de fiets."

Triofietsen

De fietsambassade heeft 3 fietsen uitgeleend aan TriVelo. “De triofietsen zijn gemaakt door een Deens merk, Christiana Bikes. Het project is eerst ontstaan in Denemarken, onder de naam "cycling without age". Zij hebben dus fietsen ontworpen die bedoeld zijn om mensen te vervoeren. Vooraan is er plaats voor twee personen die vervoerd kunnen worden."

Alles zal ook coronaproof verlopen. “Fietsers zullen mondmaskers dragen. Als de maatregelen nog steeds van kracht zijn, zal maar 1 persoon vervoerd worden.”

Pilootproject wordt getest

Het nieuwe project zal gedurende 3 maanden getest worden. “We gaan het project testen in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham. We werken daarvoor samen met het lokale dienstencentrum De Thuishaven in Gent en woonzorgcentra, omdat die geïnteresseerd zijn om hun senioren van de fietstaxidienst te laten proeven.” 

TriVelo hoopt dat het pilootproject succesvol zal zijn en dat veel senioren daar gebruik van zullen maken. "Als het project positief wordt onthaald, dan zullen we dit in heel Gent uitrollen”, besluit Fivez.

kasto80

Meest gelezen