Videospeler inladen...

Vlaams onderzoek toont aan dat kankermedicijn Leukine ook helpt bij de behandeling van ernstig zieke covidpatiënten

Wetenschappers van het UZ Gent hebben ontdekt dat een geneesmiddel dat oorspronkelijk ontwikkeld is voor kankerpatiënten, ook helpt in de behandeling van ernstig zieke covidpatiënten. Het geneesmiddel, Leukine, blijkt de zuurstofopname in de longen te bevorderen en ook het afweersysteem te stimuleren. Een studie bij 80 covidpatiënten in 5 Vlaamse ziekenhuizen heeft alvast hoopgevende resultaten opgeleverd.

Leukine is een medicijn dat oorspronkelijk ontwikkeld is om kankerpatiënten te beschermen tegen de neveneffecten van chemotherapie. Leukine, een zogenoemde groeifactor, doet de beenmergcellen weer aangroeien die door de chemotherapie vernietigd worden. 

Cellen die stofzuigen

Professor en longarts Bart Lambrecht van het UZ Gent (en het VIB-UGent Centrum voor Ontstekingsonderzoek) heeft in een studie Leukine toegediend aan ernstig zieke covidpatiënten.”Tijdens de eerste golf van het coronavirus zagen we bij patiënten met een ernstig ziekteverloop dat ze geen macrofagen in hun longen hadden”, legt hij uit.  

“Macrofagen zijn witte bloedcellen die worden aangemaakt door het beenmerg en die helpen om infecties te bestrijden. Je kan ze beschouwen als stofzuigers die in de longen virussen opzuigen, neutraliseren en vervolgens ook de schade in de longen opruimen. Bij de patiënten die we zagen waren de macrofagen vervangen door gelijkaardige cellen die de infectie juist aanwakkeren.”   

Je kan macrofagen beschouwen als stofzuigers die in de longen virussen opzuigen en neutraliseren.

Professor Bart Lambrecht, longarts UZ Gent

“We hadden al eerder ontdekt dat de actieve stof in het geneesmiddel (sargramostim) de aanmaak van macrofagen stimuleert en ook het herstel van het longslijmvlies bespoedigt", gaat Lambrecht voort. "Bovendien had het geneesmiddel ook al zijn werking aangetoond bij proefdieren met een griepinfectie. Daarom hebben we het in een studie toegediend aan ernstig zieke covidpatiënten.”  

Onderzoek bij 80 patiënten

De studie is uitgevoerd bij 80 patiënten in 5 Vlaamse ziekenhuizen. Alle patiënten vertoonden een ernstig zuurstoftekort. De helft van de patiënten kreeg naast een standaardbehandeling 5 dagen lang Leukine toegediend. De andere helft kreeg enkel de standaardbehandeling. Bij 54 procent van de patiënten die Leukine hadden gekregen, was de zuurstofopname in de longen verbeterd. In de controlegroep die geen Leukine had gekregen, was dat maar bij 20 procent van de patiënten het geval. 

De patiënten die Leukine hadden gekregen, hadden ook meer afweercellen in hun lichaam die het coronavirus herkennen en doden. 

Verder onderzoek in de Verenigde Staten

Het farmabedrijf Partner Therapeutics, dat Leukine in de Verenigde Staten en Europa op de markt brengt, is op basis van het onderzoek van het UZ Gent in de Verenigde Staten begonnen met een grotere studie bij covidpatiënten in ziekenhuizen. De studie zou intussen afgerond zijn, maar de resultaten zijn nog niet bekend.

Leukine heeft als voordeel dat het verneveld kan worden en thuis via een eenvoudig toestelletje kan worden ingeademd.

Professor Bart Lambrecht, longarts UZ Gent

Daarnaast is in de Verenigde Staten ook een tweede studie opgestart bij 400 covidpatiënten die niet in het ziekenhuis liggen, en dus minder ziek zijn. “Leukine heeft als voordeel dat het verneveld kan worden en thuis via een eenvoudig toestelletje kan worden ingeademd”, licht professor Lambrecht toe. “Het heeft ook nauwelijks bijwerkingen. Deze studie toont mogelijk aan dat Leukine ook werkt bij covidpatiënten bij wie de ziekte nog in een vroeg stadium zit. We zijn dan ook benieuwd naar de resultaten. In het beste geval kunnen we Leukine in de toekomst ook inzetten tegen andere infectieziekten.”  

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen