Voorlopig geen versoepelingen: hoe erg is dat? "Natuurlijk bittere pil, maar het zijn de laatste loodjes"

De beslissing van het Overlegcomité om de coronamaatregelen niet te versoepelen en de toestand volgende week opnieuw te evalueren valt zwaar bij velen onder ons. Wat doet dergelijk slecht nieuws met een mens? Psycholoog en hoogleraar Psychiatrie Inez Germeys (KU Leuven) zet een en ander in perspectief in "De wereld vandaag", op Radio 1. 

Eerst de epidemiologische realiteit. "Ik begrijp dat uiteraard. De virologische situatie laat het op dit moment niet toe om te versoepelen", zegt Inez Germeys. Maar het kon érger. "Mocht er een derde golf komen, zou dat voor het mentaal welzijn niet goed zijn."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" met reacties op de beslissing om niet te versoepelen en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We moeten mensen blijven motiveren om dit vol te houden

Psychologe Inez Germeys (KU Leuven)

Dat neemt niet weg dat we vanmiddag geen goed nieuws kregen. "Een koude douche", noemde premier Alexander De Croo (Open VLD) het zelf. "Het is een grote teleurstelling voor veel mensen", beaamt Germey. "Maar het zijn de laatste loodjes, al is het natuurlijk wel een bittere pil."

Het hoeft niet te worden herhaald: dit duurt al lang. "Er wordt soms gezegd dat de maatregelen in België minder streng zijn, maar we zitten er wel al veel langer in", zegt Germeys. "Mensen moeten dus een enorme inspanning leveren. "Maar ik denk wel dat het belangrijk is om te beseffen dat een paar weken een enorm verschil kunnen maken in termen van wat daarna kan."

"We moeten mensen blijven motiveren om dit vol te houden." Inez Germeys verwijst naar de persconferentie die de premier afgelopen maandag heeft gehouden. Daar werden modellen voorgesteld waarbij duidelijk te zien was wat mogelijk is op korte termijn als we nog even volhouden. "We moeten daarvan met zijn allen overtuigd zijn, denk ik."

Bekijk hier het gesprek met psychologe Inez Germeys (KU Leuven) in "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Belangrijk dat mensen weten dat de inspanningen die geleverd zijn iets hebben opgebracht

Psychologe Inez Germeys (KU Leuven)

"Maatregelen op zich helpen niet, tenzij mensen zich aan de maatregelen houden", aldus Germeys. "Het is écht ons gedrag dat mee gaat bepalen wat hieruit komt." 

"We moeten het stap voor stap bekijken en op die manier de bevolking proberen mee krijgen om deze bittere pil te slikken. Germeys wijst er tegelijk op dat ons land het momenteel beter doet dat veel andere landen, waar men al een derde golf heeft meegemaakt of men zelfs al aan een vierde golf zit. Conclusie? "Het is belangrijk dat mensen weten dat de inspanningen die geleverd zijn iets hebben opgebracht. Er komt ook perspectief, met de vaccinatiegraad die langzaam toeneemt. Het licht aan het eind van de tunnel is er wel degelijk."

Hoe dan ook hoopt Inez Germeys dat mentaal welzijn bij een volgende versoepeling bovenaan de agenda staat.

HOLLANDSEHOOGTE

"Het Journaal" sprokkelde reacties bij studenten in Gent. Hoe reageren zij op de beslissingen van het Overlegcomité?:

Videospeler inladen...

Meest gelezen