Alphatronics.be

Zele plaatst slagbomen aan schoolstraten: “Zo moet het nog veiliger worden”

Zele plaatst tegen 1 september aan zeker 3 scholen een slagboom aan de straat, zoals op de foto hierboven te zien is in een schoolomgeving in Brugge. Zele telt 10 schoolomgevingen, en om die veiliger te maken, moet een ‘schoolstraat’ de auto’s weren. Bij het begin en het einde van de schooldag wordt de straat dan afgesloten. In Zele zal dat op 3 plaatsen met slagbomen gebeuren. Andere schoolomgevingen zullen nog volgen. 

Zele heeft 10 schoolomgevingen en wil nu massaal inzetten op schoolstraten om die veilig te maken en te houden. Want er rijden momenteel nog te veel auto's bij het begin en het einde van de schooldag, zo stellen ze in Zele vast. Slagbomen aan weerskanten van de schoolstraat moeten de auto’s nog makkelijker uit de straat weren. Er komen ook investeringen in fietspaden en trottoirs. 

Gedaan met zeulen

Nu zetten vooral vrijwilligers ’s morgens en ’s namiddags dranghekken om van een straat een schoolstraat te maken. Het zeulen met de soms zware hekken is niet voor iedereen weggelegd, en kan nogal wat tijd in beslag nemen. “Slagbomen zijn een goed alternatief”, zegt Hans Knop (CD&V), burgemeester van Zele. “We hebben 10 schoolomgevingen met dikwijls hetzelfde probleem. Er rijden te veel auto’s bij de start en het einde van de schooldag. Daardoor wordt het onveilig voor de kinderen. We willen echt inzetten op een autovrije schoolomgeving op die momenten, en dat doen we door schoolstraten te creëren. Veelal worden die met nadarhekken afgesloten, of met een andere verplaatsbare barrière. Wij kiezen voor een meer vaste opstelling, en we gaan slagbomen installeren die door vrijwilligers of mensen van de school worden neergelaten een half uur voor schooltijd, en weer worden opengezet als alle kinderen binnen zijn. Hetzelfde gebeurt dan als de school uit is.”

8 van de 10 schoolomgevingen zullen veiliger worden door een schoolstraat
Hans Knop (CD&V), burgemeester van Zele

In 2 van de 10 schoolomgevingen in Zele is het tijdelijk afsluiten van de school niet mogelijk, omdat het om een drukke verbindingsweg gaat. “Daar maken we werk van andere veiligheidsbevorderende maatregelen”, zegt de burgemeester bij Radio2 Oost-Vlaanderen. “Maar we denken dat we voor 8 van de 10 schoolomgevingen schoolstraten kunnen creëren met slagbomen. Nu is het zo dat we de plannen klaar hebben voor de schoolomgeving op vier plaatsen. Daarvan zijn er 3 waar we een schoolstraat met slagboom kunnen maken. Die zullen klaar zijn op 1 september. In de loop van het jaar bekijken we of we met hetzelfde systeem de veiligheid in de andere schoolomgevingen kunnen verhogen. De rest volgt dan stap voor stap.

Zele gebruikt voor de schoolstraten en veiligheidsmaatregelen naast de eigen middelen ook subsidies. 

kasto80

Meest gelezen