Ziekenhuizen moeten opnieuw helft van de bedden op intensieve zorg vrijhouden voor coronapatiënten

De ziekenhuizen in ons land moeten tegen maandag 8 maart opnieuw opschalen naar fase 1B. Dat betekent dat ze de helft van de bedden op intensieve zorg moeten voorbehouden voor COVID-patiënten. De opschaling komt vroeger dan verwacht nu het aantal nieuwe ziekenhuisopnames opnieuw sneller lijkt te stijgen.

"We vragen aan de ziekenhuizen om naar fase 1B te gaan", zo kondigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) daarstraks aan op de persconferentie na het Overlegcomité. Dat betekent concreet dat er in ons land 4.000 bedden moeten worden vrijgehouden voor coronapatiënten.

Op de afdeling intensieve zorg gaat het om 1.000 van de 2.000 beschikbare bedden in België. Dat is telkens dubbel zoveel bedden als er nu worden vrijgehouden.

Dit is het moment om tegen de ziekenhuizen te zeggen dat ze zich moeten voorbereiden op misschien slechtere ontwikkelingen

Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid (SP.A)

Die beslissing komt er omdat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu al enkele dagen sneller lijkt te stijgen. Momenteel liggen er 398 COVID-patiënten op intensieve zorg, 84 meer dan één week geleden. 

"Als je op dat niveau komt, en dat is een afspraak die al veel langer is gemaakt, dan moet je tegen de ziekenhuizen zeggen dat ze zich moeten voorbereiden op misschien slechtere ontwikkelingen", zei minister Vandenbroucke.

In 6 ziekenhuizen wordt nu al meer dan de helft van de bedden op intensieve zorg ingenomen door COVID-patiënten. 

De ziekenhuizen wordt wel gevraagd om niet-dringende onderzoeken en ingrepen voorlopig gewoon te laten doorgaan. "Dit is absoluut geen signaal  dat andere zorg uitgesteld worden", zegt minister Vandenbroucke. "Mensen moeten dus zeker niet twijfelen om naar het ziekenhuis te gaan als ze bepaalde klachten hebben."

In dit artikel kunt u nog eens nalezen hoe het spreidingsplan voor de ziekenhuizen eruit ziet.

"Afwachten of dit het begin van derde golf is"

Ook bij Zorgnet-Icuro, de koepel van een aantal Vlaamse ziekenhuizen, is ongerustheid te horen. "Op amper twee dagen tijd zien we een sterke stijging aan nieuwe patiënten en de komende dagen zullen cruciaal zijn", zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. 

"We zullen moeten afwachten of de stijging zich zal doorzetten. Maar als dat het geval is dan vrees ik dat we ons aan het begin van een derde golf bevinden en dat de ziekenhuizen opnieuw overspoeld zullen worden."

Margot Cloet is tevreden dat het Overlegcomité voorlopig geen nieuwe versoepelingen heeft aangekondigd. "Ik wil de hele bevolking toch nog eens oproepen om zich maximaal aan de maatregelen te houden. Ik weet dat het moeilijk is, maar we moeten ervoor zorgen dat we hier op lange termijn uit geraken. Dat we niet in een jojo van versoepelingen en verstrengingen terechtkomen."

De zorg van niet-COVID-patiënten komt nog niet in het gedrang. “We moeten ook de niet-COVID-patiënten de juiste zorg kunnen bieden. Op dit ogenblik kan die blijven doorgaan. Sinds half december draaien de ziekenhuizen op 110 procent om de twee zorgen te combineren. We schommelen rond een aantal van 300 patiënten op intensieve zorg. We hopen dat te kunnen handhaven.” 

Bekijk hier het interview met Margot Cloet (Icuro) in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Herbeluister het volledige gesprek met Margot Cloet uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen