850 koeien worden na twee maanden op een zwalpend schip afgemaakt

De Spaanse regering gaat ruim 850 koeien op een schip dat al twee maanden ronddobbert op de Middellandse Zee afmaken. Meerdere landen weigerden de dieren uit angst voor een blauwtonguitbraak, waarna het schip terugvoer naar de Spaanse stad Cartagena. Ook daar mocht het schip niet meer afmeren. Dierenartsen hadden al langer een oplossing gevraagd.

In een gelekt geheim rapport pleiten dierenartsen van de Spaanse overheid ervoor om de honderden runderen te laten afmaken aan boord van de Karim Allah. De Spaanse regering is hen daar nu in gevolgd.

Het schip verliet twee maanden geleden de haven van Cartagena en moest de dieren gaan afleveren in Turkije. Maar de Turkse overheid verbood de ontscheping. Turkije laat geen transport meer toe van levende runderen uit Spanje uit vrees voor de besmettelijke runderziekte blauwtong. Dat is een virusinfectie die wordt overgedragen door insecten en verlamming en bloedingen veroorzaakt bij runderen. De ziekte is niet overdraagbaar op de mens. 

Sindsdien voer het schip van haven naar haven. Verschillende landen stuurden het schip weg en verboden het zelfs om nieuw voedsel in te slaan. Nu het opnieuw aan de ketting ligt in Cartagena, hebben de dierenartsen van de Spaanse overheid het schip onderzocht. Ze telden 864 levende dieren aan boord. 22 dieren stierven onderweg, twee karkassen lagen nog op het schip, de andere waren in stukken gesneden en overboord gegooid, stelt het rapport dat het persagentschap Reuters kon inkijken. Het is nog onduidelijk van wie de dieren zijn. 

BEKIJK hier beelden van het schip Karim Allah, dat aan de ketting ligt in de Spaanse haven Cartagena  (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Helse tocht

De dierenartsen willen dat de dieren euthanasie krijgen. Ze besluiten dat de dieren erg hebben geleden door de lange tocht. Het rapport zegt wel niet of de dieren besmet waren met blauwtong of niet. De eigenaar van het schip, Talia Shipping Line uit Libanon, vindt het verrassend dat die diagnose niet in het rapport staat. De Spaanse regering zegt dat het een beslissing zal nemen op basis van het rapport. 

Dierenrechtenactivisten hebben al met afschuw gereageerd op de "helse overtocht". Silvia Barquero van de NGO Igualdad Animal zei aan Reuters dat de dieren in onaanvaardbare hygiënische omstandigheden vastzitten. "En wat is gebeurd met de mest die al die dieren twee maanden lang hebben geproduceerd?"

De Karim Allah is overigens niet het enige rondzwalpende vrachtschip met dieren. In december stak de Elbeik ook van wal in Spanje, met een lading van bijna 1.800 koeien. Het schip ligt op dit ogenblik aangemeerd in de buurt van de Turks-Cypriotische havenstad Famagusta, zegt Reuters. 

Meest gelezen