Videospeler inladen...

Afscheid Captain Sir Tom Moore met militaire erewacht en vliegtuig uit Tweede Wereldoorlog

In het Verenigd Koninkrijk is met een indrukwekkende uitvaart afscheid genomen van Captain Sir Tom Moore. Toen de lijkwagen bij het crematorium in Bedford aankwam, vuurde een 14-koppige militaire erewacht drie salvo's af. Captain Tom stierf aan de gevolgen van COVID-19. De 100-jarige oorlogsveteraan werd wereldberoemd toen hij tientallen miljoenen euro’s inzamelde, voor coronaslachtoffers, door rondjes te wandelen in zijn tuin.

Familieleden van de Britse Tom Moore hebben tijdens de begrafenis verteld hoe trots ze op hun coronaheld waren. "Hij was een baken van licht en hoop voor de wereld", zo beschreef zijn dochter Hannah Ingram-Moore haar vader. Zijn kleindochter Georgia Ingram-Moore las het gedicht "De Magiër" voor. Het gaat over leven met iemand die "ons de hele dag aan het lachen maakt" en "weet wat belangrijk is". Zijn kleinzoon Benjamin sprak over een "ongelooflijke grootvader, mentor en vriend." 

Bekijk hieronder beelden van de plechtigheid en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Moore kreeg in zijn land een heldenstatus dankzij zijn wandelactie tijdens de coronapandemie om geld op te halen voor de gezondheidszorg. Die leverde tientallen miljoenen op. Toen de 100-jarige Brit dit jaar zelf besmet raakte met het coronavirus en overleed, kwamen er vanuit heel de wereld droevige reacties.

(Lees verder onder de foto)

Uitvaart Captain Tom

Vanwege de coronacrisis konden slechts acht familieleden aanwezig zijn bij de uitvaart, toch zeiden de nabestaanden vooraf dat het een bijzondere uitvaart zou worden.

Zo vloog als eerbetoon een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog over. Het ging om een C-47 Dakota. Op de grafkist van Moore lagen een Britse vlag en zijn onderscheidingen.

(Lees verder onder de foto)

Uitvaart Captain Tom

Op meerdere plaatsen in het land luidden, aan het begin van de uitvaart, de kerkklokken honderd keer. Zanger Michael Bublé nam speciaal een versie op van het nummer "Smile", dat  gespeeld werd tijdens de plechtigheid. Aan het eind van de ceremonie klonk op verzoek van Moore het nummer “My Way” van Frank Sinatra. Een hoornblazer speelde "The Last Post" toen de dienst eindigde.

 Captain Tom kwam oorspronkelijk uit Keighley, nabij Bradford. Zijn familie laat weten dat zodra de COVID-19-beperkingen het toelaten, zijn as zal worden begraven in Yorkshire waar hij zal rusten met zijn ouders en grootouders in het familiegraf.

Captain Tom
AFP or licensors
Uitvaart Captain Tom

Meest gelezen