Herdenking
AFP or licensors

Duizenden Russen komen samen om vermoorde opposant Boris Nemtsov te herdenken

In de Russische hoofdstad Moskou zijn duizenden mensen bijeengekomen om de vermoorde opposant Boris Nemtsov te herdenken. Nemtsov, een groot tegenstander van president Vladimir Poetin, werd zes jaar geleden vermoord.

De Russische opposant Boris Nemtsov en voormalige vicepremier werd met vier kogels doodgeschoten vlakbij het Kremlin op 27 februari 2015.  Nemtsov deed op dat moment onderzoek naar de Russische betrokkenheid bij het gewapende conflict in buurland Oekraïne.

"We komen hier elk jaar samen om aan de machthebbers te tonen dat we het niet vergeten zijn en nooit zullen vergeten. De herinnering aan Boris zal niet worden uitgewist", zei ex-premier en opposant Michail Kasjanov.

We komen hier elk jaar samen om aan de machthebbers te tonen dat we het niet vergeten zijn en nooit zullen vergeten. 

opposant Michail Kasjanov

 "Ik ben er zeker van dat hetgeen waarvoor Boris vocht - de vrijheid van de Russen, hun welzijn en een waardig leven - binnenkort een realiteit wordt." Volgens een ngo waren zowat 3.700 mensen op de been, onder wie de ambassadeurs van de Europese Unie, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Andere bronnen spreken van veel meer aanwezigen en hebben het over zo'n 9.000 Russen. 

(Lees verder onder de foto)

Herdenking
AFP or licensors

"Voorbeeldfiguur" en "inspiratie"

"Nemtsov is nog steeds een voorbeeldfiguur voor zij die niet onverschillig staan tegenover de vrijheid, de mensenrechten en de democratie", schreef de vertegenwoordiging van de EU in Rusland op Twitter. "Hij blijft een inspiratie voor talrijke mensen die streven naar gerechtigheid, transparantie en vrijheid", dat zei ook de woordvoerster van de Amerikaanse ambassade in Moskou.

"Erg bezorgd over groeiende intolerantie"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zei in een mededeling bij de herdenking "erg bezorgd" te zijn over "groeiende intolerantie van de Russische overheid tegenover de vrije meningsuiting". "Het Russische volk verdient beter", aldus de minister. 

In juli 2017 werden vijf mannen uit de autonome republieken Tsjetsjenië en Ingoesjetië veroordeeld voor de moord op Nemtsov. Zijn familie noemt het echter een "totaal fiasco" dat het Russische gerecht het brein achter de aanval nooit identificeerde.

Herdenking
AFP or licensors

Meest gelezen