Energielabel van bestaande koop- en huurwoningen in Vlaanderen verbetert maar langzaam

Het energielabel van bestaande woningen die verkocht of verhuurd worden in Vlaanderen, verbetert maar langzaam. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Het energielabel geeft weer hoeveel energie een woning verbruikt. 

Amper 19 procent van de bestaande huizen die vorig jaar verhuurd of verkocht zijn in Vlaanderen behaalden een goed energielabel, een A of een B. Dat is iets beter dan in 2019, toen ging het nog maar om 15 procent. 40 procent van de huizen scoorde ronduit slecht, met een E- of een F-label.

Appartementen scoren beter: bijna 50 procent van de appartementen die op de markt kwamen, haalde een goede score. In 2019 ging het nog maar om ruim 40 procent. 

Bij de nieuwbouwwoningen is het beeld omgekeerd. Daar scoren huizen en appartementen in Vlaanderen al beter dan de gevraagde Europese norm. Vorig jaar kwamen er ruim 11.000 woningen bij die Bijna Energie Neutraal zijn, dat zijn woningen die zeer weinig energie verbruiken voor verwarming, koeling en warm water. Dat cijfer is goed voor een stijging van 50 procent tegenover een jaar eerder.

(lees verder onder de grafiek)

Renteloze lening

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil het renovatiebeleid versnellen. Wie in 2021 een huis of appartement verwerft en dat binnen de vijf jaar grondig renoveert, kan in aanmerking komen voor een renteloze lening van 60.000 euro. 

Het moet dan wel gaan om een huis met een E- of F-label, dat wordt verbeterd tot minimaal een C-label. Bij appartementen moet het gaan om een D-, E- of F-label dat wordt verbeterd tot minstens een B-label. De Vlaamse regering trekt hiervoor dit jaar 300 miljoen euro uit. 

Wie grondig energetisch renoveert, kan naast een renteloze lening ook een premie krijgen van maximaal 5.000 euro.

Meest gelezen