AFP or licensors

Gevangenisuitbraak in Haïti: 25 doden en honderden gevangenen op de loop

Na een spectaculaire gevangenisuitbraak donderdag in Haïti zijn zo'n 200 gedetineerden nog altijd op de vlucht. Er vielen 25 doden onder wie de gevangenisdirecteur. Eén ontsnapte gevangene, de meest gezochte bendeleider van het land, is gedood door de politie.

De gevangenis van Croix-des-Bouquets, in een buitenwijk van de hoofdstad Port-au-Prince, werd in 2012 geopend met geld van de Canadese overheid. Er was plaats voor maximum 870 gevangenen. Maar net voor de uitbraak zaten er meer dan 1.500 misdadigers in de cel. Donderdag ontsnapten meer dan 400 gevangenen. Ze ontwapenden een aantal cipiers en baanden zich een weg naar buiten. Volgens de Haïtiaanse regering vielen er zeker 25 doden. Naast de gevangenisdirecteur kwamen ook zeker zes gevangenen om en een aantal gewone burgers, die door de gedetineerden op hun vlucht werden gedood.

"Erg ver zullen sommigen niet lopen, omdat ze een enkelband hebben", zei de staatssecretaris van informatie gisteren. Intussen zijn al zowat 200 ontsnapte gevangenen opnieuw ingerekend. Gisteren schoot de politie alvast een van de meest beruchte bendeleiders van Haïti dood. Arnel Joseph was mee gevlucht en werd op 120 kilometer van de gevangenis tegengehouden door de politie. Toen hij een wapen trok, werd hij zelf doodgeschoten. Arnel Joseph was al aan zijn derde ontsnappingspoging toe. Zijn vorige poging in juli vorig jaar, had hij zelf van tevoren aangekondigd in een video op sociale media. (lees verder onder foto)

AFP or licensors

Niet voor het eerst

In het straatarme land Haïti zijn gevangenisuitbraken schering en inslag. De zwaar bewaakte gevangenis van Croix-des-Bouquets (boven) is zelf een bekend voorbeeld. In 2014 liepen er meer dan 300 gevangenen weg. Volgens sommigen werd dat toen georganiseerd om Clifford Brandt te laten ontsnappen, de zoon van een vooraanstaande zakenman. Hij zat in de cel omdat hij de volwassen kinderen van een andere zakenman zou hebben ontvoerd. Na die uitbraak kondigde de Haïtiaanse overheid aan dat ze de gevangenis beter zou bewaken , met bewakingscamera's en enkelbanden voor de meest beruchte gevangenen.  

In Haïti worden straatbendes een steeds groter kwaad. De misdaad wordt gevoed door politieke onrust en door straffeloosheid. Gevangenissen zitten vaak overvol. Mensenrechtenactivisten beschuldigen politici ervan dat ze de bendes naar hun hand zetten om zich te verrijken. Ook de armoede en de jeugdwerkloosheid spelen een rol. 40 procent van de bevolking is arm, stelt de VN, en bijna 30 procent van de jongeren onder de 25 zit zonder werk. 

Meest gelezen