Videospeler inladen...

Vlaams stikstofbeleid op losse schroeven: "Nu kan je overal stikstof aangrijpen om een project tegen te houden"

Een rechter heeft donderdag de vergunning voor de uitbreiding van een kippenstal in het Limburgse Kortessem vernietigd. Op zich is dat niet ongewoon, maar de reden voor de vernietiging is dat wel: stikstof.  Door de extra kippenstal zou het bedrijf te veel stikstof produceren, wat schadelijk kan zijn voor een nabijgelegen natuurgebied. De beslissing kan grote gevolgen hebben voor het hele Vlaamse stikstofbeleid.

In het Limburgse Kortessem wil een kippenbedrijf een extra stal plaatsen, goed voor zo’n 80.000 kippen. Daardoor zou het bedrijf 6.850 kilo stikstof per jaar uitstoten. Dat mag volgens de Vlaamse Overheid, maar een rechter heeft nu beslist dat de vergunning toch niet doorgaat omdat een nabijgelegen natuurgebied te veel schade zou kunnen oplopen. 

De impact van die beslissing kan grote gevolgen hebben, omdat veel natuurgebieden in Vlaanderen met te veel stikstof kampen. In principe kunnen nu heel wat nieuwe projecten worden stilgelegd met stikstof als reden.

Onze ploeg van “Het Journaal” bezocht het natuurgebied in Kortessem met Jos Ramaekers van Natuurpunt. Bekijk hun verslag in de video hieronder: 

Videospeler inladen...

Hoe groot kunnen de gevolgen dan zijn? Een blik bij onze noorderburen geeft alvast een idee. Nederland had namelijk in 2019 een gelijkaardig stikstofarrest. De vergunning van zo'n 18.000 vervuilende projecten werd daardoor ingetrokken.

Meest gelezen