Kleuterjuffen uit Bilzen, Hoeselt en Riemst krijgen prioritair vaccin: "In principe mag dit niet"

In de Limburgse gemeenten Bilzen, Hoeselt en Riemst krijgen volgende week al enkele kleuterjuffen hun vaccin. Het vaccinatiecentrum zette de leerkrachten mee op de prioriteitenlijst na de zorgverleners in de regio. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is bevestigd aan onze redactie. Volgens het Agentschap Zorg & Gezondheid is er sprake van een vergissing. "In principe mag dit niet."

"Buiten de prioritaire groepen die nationaal bepaald zijn, mochten we een aantal suggesties doen", legt Johan Sauwens, de burgemeester van Bilzen uit aan VRT NWS. "We hebben onder meer de kleuterleidsters (red. ouder dan 50) doorgegeven, omdat die toch heel veel contacten hebben." Het gaat ook om mensen die werken in de kinderopvang en enkele maatschappelijke assistenten.

Zelf reageert Sauwens ook wel verwonderd dat ze zo snel zijn uitgenodigd voor hun vaccin. "Wij kunnen suggesties doen, maar het systeem in Brussel verstuurt de uitnodigingen. Daar hebben wij geen inspraak in", onderlijnt hij. "Het is niet zo dat wij beslissen dat die voor de dokters moesten komen, maar die prioriteiten worden bepaald door het Agentschap Zorg & Gezondheid."

We hebben een lijst met een 80-tal beroepen samengesteld waarvan wij vinden dat ze in aanmerking komen voor een versnelde vaccinatie, leerkrachten behoren daar niet toe

Joris Moonens van het Agentschap Zorg & Gezondheid reageert wat verwonderd op het verhaal van de kleuterjuffen. "In principe mag dit niet", zegt hij aan VRT NWS. "We hebben een lijst met een 80-tal beroepen samengesteld waarvan wij vinden dat ze in aanmerking komen voor een versnelde vaccinatie, leerkrachten behoren daar niet toe."

Volgens Moonens hebben ze de afgelopen weken effectief een rondvraag gedaan bij de lokale besturen om een lijst van namen te krijgen van mensen die vallen binnen de opgelijste beroepen, maar is het volgens hem niet de bedoeling om nog andere mensen te suggereren die niet in de beroepslijsten vervat zitten.

"Er is wel een categorie "andere". De bedoeling was om daar mensen in te plaatsen die wel onder het concept zorgverlener vallen, maar die je misschien niet kwijt kon in een van de groepen", zegt Moonens. Mogelijk heeft dat laatste de situatie met de kleuterjuffen veroorzaakt. Of er nog soortgelijke gevallen zijn, was nog niet duidelijk.

Meest gelezen