Nieuw energielabel voor elektro en heropening niet-medische contactberoepen: dit verandert er op 1 maart

Ook op 1 maart veranderen er weer enkele zaken in ons land. Zo is er een nieuw energielabel voor elektro en mogen, na de kappers, nu ook de andere niet-medische contactberoepen heropenen. We lijsten de belangrijkste nieuwigheden voor u op in dit overzicht. 

Nieuw energielabel voor elektro

De bekende energielabels hebben een makeover gekregen: het klassement dat van A+++ tot en met D ging, is herzien en vereenvoudigd. In de plaats is er vanaf morgen een klassement dat loopt van A tot en met G. De kleurcode van groen tot rood blijft wel. 

Doorheen de jaren zijn elektrotoestellen energiezuiniger geworden. Vroeger was A het meest energiezuinig, maar door de verbeteringen op vlak van verbruik zijn er doorheen de jaren altijd maar plusjes aan toegevoegd. Intussen zitten we aan A+++. Dit systeem is achterhaald en daarom komt er nu een nieuw label. 

Geen enkel toestel krijgt al meteen het A-label. Dat wordt voorbehouden voor toestellen die in de toekomst hogere energieprestaties zullen leveren dan de toestellen die vandaag op de markt zijn. Omdat de criteria strenger worden, kan een koelkast van klasse A+++ na morgen dus in klasse B of C terechtkomen.

De nieuwe energielabels worden geleidelijk ingevoerd, maar vanaf morgen gelden ze al voor huishoudelijke wasmachines en was-droogcombinaties (niet voor droogkasten), tv's en computerschermen, koelkasten en diepvriezers en huishoudelijke vaatwasmachines. 

Consumenten die twijfelen of ze een nieuw of nog een oud energielabel voor zich hebben, kunnen nagaan of er een QR-code op het etiket staat. Is dat het geval, dan gaat het om een nieuw label.

De meeste merken gaven de voorbije weken het nieuwe label al aan naast het oude. Ten laatste tegen 18 maart moeten zowel online als fysieke verkopers beschikken over de nieuwe labels. Tot eind november loopt een overgangsperiode waarin de oude en nieuwe labels samen in omloop zullen zijn.

NMBS sluit loketten in 44 stations

Vanaf morgen sluit de NMBS geleidelijk aan de loketten in 44 stations. In 37 andere stations worden de openingsuren van de loketten aangepast. De definitieve sluiting staat gepland voor eind dit jaar, maar tot dan loopt er een overgangsperiode waarin de loketten nog twee of drie dagen per week zullen open blijven. Vanaf morgen zullen er ook stewards klaarstaan om mensen te helpen bij de aankoop van een ticket bij de automaten in de stations in kwestie. 

Na de sluitingen zullen nog 91 NMBS-stations beschikken over loketten. Dat komt overeen met 16 procent van alle stations, wat meer is dan in onze buurlanden. In 2020 waren loketten nog goed voor 20 procent van de ticketverkoop. Ter vergelijking: in 2015 was dat nog 54 procent.

De betrokken stations blijven wel toegankelijk en zullen dagelijks bezocht worden door NMBS-medewerkers. Ook blijft assistentie aan personen met beperkte mobiliteit beschikbaar in de stations die dat aanbieden, en zullen de wachtzalen open en verwarmd zijn.

Het gaat om de 44 volgende stations waar de loketten dus tegen eind 2021 volledig worden gesloten: Ans, Bertrix, Beveren-Waas, Binche, Châtelet, De Pinte, Diksmuide, Gouvy, Harelbeke, Heide, Heist, Jambes, Jette, Jurbeke, Kontich-Lint, Lede, Lesse, Leuze, Liedekerke, Luttre, Marbehan, Marchienne-au-Pont, Mariembourg, Mechelen-Nekkerspoel, Menen, Ninove, Opwijk, Peruwelz, Poperinge, Rixensart, Rochefort-Jemelle, Ronse, Saint-Ghislain, Silly, Sint-Genesius-Rode, Terhulpen, Ternat, Tielt, Torhout, Veurne, Virton, Waterloo, Waver en Zaventem.

Heropening niet-medische contactberoepen

Na de kappers mogen vanaf morgen ook de andere niet-medische contactberoepen heropenen. Het gaat dan bijvoorbeeld over schoonheidsspecialisten, masseurs en tatoeëerders. 

Op het Overlegcomité van vorige week vrijdag beslisten de ministers van de verschillende regeringen van ons land om geen versoepelingen door te voeren omdat de coronacijfers weer in stijgende lijn gaan. 

De enige uitzondering zijn de niet-medische contactberoepen, maar dat was eerder al beslist en aangekondigd, op het Overlegcomité van 5 februari. 

Nieuwe CEO voor Brussels Airlines

Vanaf morgen wordt de Duitser Peter Gerber de nieuwe CEO van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Hij volgt de Belg Dieter Vranckx op, die op 1 januari verhuisde naar de Zwitserse zustermaatschappij Swiss.

Gerber, een vijftiger, komt over van Lufthansa Cargo. Hij neemt ook de nieuwe functie van "Lufthansa Group Chief Representative for European Affairs in Brussel" op zich. Het gaat om het vertegenwoordigen van de groepsbelangen op Europees niveau.

De toplui volgen elkaar in sneltempo op bij Brussels Airlines sinds het vertrek van Bernard Gustin in de lente van 2018. Hij werd opgevolgd door de Duitse Christina Foerster, die na anderhalf jaar een directiefunctie kreeg bij moedermaatschappij Lufthansa. Foerster was ook interim-CEO gedurende de twee maanden tussen het vertrek van Vranckx begin dit jaar en de start van Gerber als CEO.

Meest gelezen