Kagara
AFP or licensors

Ontvoerde scholieren in Nigeria na tien dagen vrijgelaten

In het westen van Nigeria zijn de 42 mensen, die ontvoerd werden in een secundaire school, vrijgelaten. Dat hebben de lokale autoriteiten gemeld. De mensen werden tien dagen geleden ontvoerd, onder hen bevinden zich 27 scholieren. Het nieuws komt er een dag nadat in het noorden van het land 317 schoolmeisjes werden gekidnapt.

In de westelijke Nigeriaanse deelstaat Niger hebben midden februari gewapende mannen tijdens een nachtelijke bestorming een school in het Kagara-district aangevallen. Eén leerling werd toen gedood. Er werden 27 leerlingen, drie leerkrachten en twaalf volwassen familieleden van het onderwijzend personeel meegenomen.

De ontvoerde Nigerianen zijn intussen allemaal weer overgedragen aan de lokale autoriteiten, dat heeft de gouverneur van de deelstaat Niger, Abubakar Sani Bello, op Twitter laten weten. Het is niet bekend of er losgeld werd betaald. 

(Lees verder onder de tweet)

"Lokale bandieten"

Volgens de autoriteiten zitten "lokale bandieten" achter de ontvoering. Vooral in het noorden van Nigeria vinden de afgelopen jaren vaker aanvallen plaats met gewapende groepen, ze verplaatsen zich meestal op motoren. De lokale criminele bendes ontvoeren scholieren om losgeld te kunnen eisen, plunderen dorpen en stelen vee. Ook de islamitische terreurgroep Boko Haram opereert in deze regio. Ook zij eisen vaak aanslagen en ontvoeringen op.  

De toename van ontvoeringen zou deels te verklaren zijn door het geld dat ermee wordt verdiend. Toch zegt de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari dat de regering geen losgeld betaalt om ontvoerde scholieren vrij te krijgen. Maar ook lokale overheden zouden dat niet mogen doen, vindt de president. 

Gisteren nog werden meer dan driehonderd meisjes ontvoerd uit hun slaapzalen na een inval in hun school in de deelstaat Zamfara, in het noordwesten van het land. De zoekactie heeft nog niets opgeleverd, de ouders zijn boos en willen nu zelf op zoek. De ontvoering is ook nog niet opgeëist.  

Kagara
AFP or licensors

Meest gelezen