AFP or licensors

Opnieuw erg onrustig in Barcelona bij protest tegen arrestatie rapper Pablo Hasél

In de Spaanse stad Barcelona zijn opnieuw tien mensen opgepakt bij gewelddadige protesten tegen de arrestatie van de linkse rapper Pablo Hasél. Die werd eerder deze maand gearresteerd na een veroordeling voor het beledigen van de koning en het verheerlijken van terreur.

Het is opnieuw erg onrustig in de straten van Barcelona. Verschillende winkels en banken, onder meer langs de bekende Ramblas in het centrum van de stad, zijn geplunderd en in brand gestoken. De politie heeft zeker tien betogers gearresteerd. Eerder vandaag was er een betoging van zo’n 2.000 deelnemers voor de vrijlating van de Hasél. 

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ook gisterenavond waren enkele honderden jongeren de straat op gekomen met spandoeken waar onder meer op te lezen stond: "De strijd van de jeugd. De toekomst van onze mensen". De demonstranten vroegen de vrijheid van rapper Pablo Hasél en  betoogden tegen politiegeweld. 

Maar al snel kwam het tot botsingen tussen de demonstranten en de politie. De politie werd bekogeld met stenen, vuurwerk, eieren, en andere voorwerpen. Er werden ook enkele containers in brand gestoken. Er werden zeker zeven mensen opgepakt.

De rapper werd een tijdje terug gearresteerd nadat de politie de universiteit in de Catalaanse stad Lleida had bestormd. Daar zat Hasél verschanst om aan een gevangenisstraf van negen maanden voor majesteitsschennis en verheerlijking van terrorisme te ontkomen.

Hasél is berucht om zijn extreme uitspraken in songteksten en tweets over onder meer verboden guerrillabewegingen zoals de marxistische Grapo. Ook noemde hij de vorige koning, Juan Carlos, een maffiabaas. De zaak heeft onder meer een discussie over de vrijheid van meningsuiting in Spanje doen oplaaien.

Sinds Hasél werd opgepakt waren er al verschillende betogingen om zijn vrijlating te vragen, ook bij eerdere betogingen kwam het tot botsingen met de politie.

Alle onderstaande foto's zijn van vanavond in Barcelona:

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen