Protest Spanje archieffoto 23/02
AFP OR LICENSORS

Opnieuw protest in Spanje tegen arrestatie rapper Pablo Hasél: zeker 7 mensen opgepakt

In Terrassa, in de provincie Barcelona, kwamen er opnieuw enkele honderden jongeren de straat op om te protesteren tegen de arrestatie van rapper Pablo Hasél. Tijdens de demonstraties kwam het tot botsingen met de politie. Zeker zeven mensen werden opgepakt. 

In Catalaanse stad Terrassa kwamen gisteravond om acht uur enkele honderden jongeren de straat op met spandoeken waar onder meer op te lezen stond: "De strijd van de jeugd. De toekomst van onze mensen”. De demonstranten vroegen de vrijheid van rapper Pablo Hasél en  betoogden tegen politiegeweld.  

Maar al snel kwam het tot botsingen tussen de demonstranten en de politie. De politie werd bekogeld met stenen, vuurwerk, eieren, en andere voorwerpen. Er werden ook enkele containers in brand gestoken. Er werden zeker zeven mensen opgepakt.

De burgemeester Jordi Ballart vroeg op Twitter om het vandalisme in de straten te stoppen. "Op deze manier wordt de vrijheid van meningsuiting niet verdedigd", schreef hij nog.

(Lees verder onder de tweet)

Protest tegen opsluiting rapper

Pablo Hasél werd bijna twee weken geleden opgepakt. De rapper had zich verschanst in de universiteit in de Catalaanse stad Lleida, hij probeerde zo te ontkomen aan een gevangenisstraf van negen maanden voor majesteitsschennis en verheerlijking van terrorisme.

(Lees verder onder de tweet)

Hasél is berucht om zijn extreme uitspraken in songteksten en tweets over onder meer verboden guerrillabewegingen zoals de marxistische Grapo. Ook noemde hij de vorige koning, Juan Carlos, een maffiabaas. De zaak heeft onder meer een discussie over de vrijheid van meningsuiting in Spanje doen oplaaien.

Sinds Hasél werd opgepakt waren er al verschillende betogingen om zijn vrijlating te vragen, ook bij eerdere betogingen kwam het tot botsingen met de politie. 

Meest gelezen