ROBIN UTRECHT

Vlaamse regering keurt herstartlening goed voor cafés, restaurants en kledingwinkels

Er komt een Vlaamse herstartlening voor ondernemingen die te lijden hebben onder een verplichte sluiting of zwaar omzetverlies. Die lening is bedoeld om opnieuw te kunnen opstarten, ze kunnen er voorraden mee aanvullen en collecties aankopen. Dat heeft Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits aangekondigd in "De ochtend" op Radio 1.

Bijna een jaar geleden werd de eerste lockdown afgekondigd, heel wat ondernemingen moesten lange tijd de deuren sluiten. Er kwamen nadien versoepelingen, maar ook weer verstrengingen. Sommige handelszaken, zoals de horeca, zijn nu opnieuw al maanden dicht.

Heel wat ondernemingen hebben het moeilijk. Meer dan 4 op de 10 hebben nood aan extra kapitaal om voorraden aan te kopen in het voorjaar. Bijvoorbeeld de modesector die door tegenvallende winterkoopjes te weinig middelen heeft om de nieuwe collectie aan te kopen. Ook de horeca zal bij een heropening grote kosten hebben om nieuwe voorraden in te slaan. Leveranciers zijn minder geneigd om betalingsuitstel te geven omdat het ook voor hen moeilijke maanden zijn.

"De modesector heeft een heel slecht jaar achter de rug en die mensen moeten nu opnieuw bestellingen plaatsen voor het volgende seizoen, dat is voor hen heel zwaar", zegt Crevits in "De ochtend" op Radio 1. "De Vlaamse regering heeft gisteren beslist om een herstartlening in de markt te zetten. Dat is een lening aan een heel voordelig tarief om de directe cash-nood om te kunnen lenigen. Je zal als retailer je voorschot zelf voor een deel betalen, maar de Vlaamse overheid legt daar ook een stuk bij."

De herstartlening geldt voor alle zaken die opnieuw opstarten, benadrukt Crevits, dus ook voor de horeca. "Dit is uit noodzaak. Wij hebben de voorbije weken veel gesprekken gevoerd, de situatie is schrijnend."

De Vlaamse regering heeft ook het beschermingsmechanisme verlengd tot eind april. Door de lange sluiting wordt voor veel ondernemers, in het bijzonder in horeca en eventsector, het gevaar op faillissementen groter. Het globalisatiemechanisme voor ondernemingen die in 2020 tijdens de laatste drie kwartalen zware omzetdalingen hebben gekend, wordt ook definitief goedgekeurd.

Hoe werkt de herstartlening?

  • 1 procent rente
  • Een looptijd van 2 of 3 jaar afhankelijk van de hoogte van het geleende bedrag
  • Terugbetaling moet pas gebeuren vanaf de 12e maand
  • Minimumlening is 10.000 euro
  • Voor leningen tot 50.000 euro kan het te ontlenen bedrag maximaal 80 procent van de aankopen voor herstart bedragen en is de looptijd 24 maanden
  • Voor leningen van meer dan 50.000 euro kan het te ontlenen bedrag maximaal de helft van de aankopen voor herstart bedragen en is de looptijd 36 maanden
  • Er zijn nog een aantal voorwaarden aan verbonden, zo komen enkel ondernemingen die intrinsiek gezond waren voor de crisis in aanmerking.

Bekijk hier de uitleg over de herstartlening door Hilde Crevits in "De ochtend", artikel gaat voort onder de video:

Videospeler inladen...

Mode-Unie: "Opnieuw financiële ademruimte"

ModeUnie, de federatie van zelfstandige modewinkels, is bijzonder tevreden met de heropstartlening. "Onze winkeliers hebben almaar meer moeilijkheden om kredieten te bekomen bij hun bank om deze piekperiodes van betalingen te overbruggen, waardoor zowel zij als hun leveranciers in lastige papieren kwamen. Deze lening komt hieraan tegemoet en zal een domino-effect van liquiditeitsproblemen van retailers tot leveranciers in de modesector op korte termijn kunnen vermijden", zegt voorzitter Isolde Delanghe.

"Concreet kunnen modehandelaars gebruik maken van de herstartlening om zowel de facturen van de inkomende zomercollectie als de prefinanciering van de aankopen van de wintercollectie, die nu volop bezig is, te betalen. Op deze manier krijgen modehandelaars opnieuw financiële ademruimte en is het betalen van de opgestapelde facturen alvast een zorg minder."

Meest gelezen