93 bewoners asielcentrum Sint-Truiden testen positief op corona: centrum houdt deuren gesloten

In Sint-Truiden zijn zeker al 93 coronabesmettingen vastgesteld in het opvangcentrum voor asielzoekers, daarom is beslist om de deuren gesloten te houden.

Ruim een kwart van de bewoners van het asielcentrum in Sint-Truiden blijkt besmet te zijn met corona. Dat blijkt na een uitgebreide testing. Het centrum ging vorige week al in code rood nadat de eerste resultaten binnenkwamen van een groep bewoners en medewerkers. Vrijdag werden er dan 375 tests afgenomen. Intussen hebben al 93 bewoners positief getest en zijn ook 2 personeelsleden besmet met corona. 

Deuren gesloten

Er is daarom beslist om de deuren gesloten te houden, al zeker tot half maart. “Als er besmettingen worden vastgesteld, gelden er speciale procedures”, zegt woordvoerder Mieke Candaele van Fedasil. “De besmette personen en hun familieleden worden in isolatie geplaatst. Dat kan gebeuren in een speciale gang of een aparte zone. Alle andere bewoners gaan in quarantaine, ook zij mogen het asielcentrum de komende weken niet verlaten.”

Ook de kinderen die verblijven in het opvangcentrum kunnen voorlopig niet naar school. Ondertussen onderzoeken contacttracers welke contacten de bewoners en personeelsleden hadden. 

Blijven testen

“Om iedereen te beschermen tegen verdere besmettingen werd beslist om het asielcentrum zeker al te sluiten tot half maart", zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V). "Het is belangrijk dat we samen snel de juiste actie ondernemen. Daarom zullen we de komende dagen en weken de bewoners en de personeelsleden blijven testen. We volgen de zaak van nabij op én nemen geen enkel risico."

Meest gelezen