Videospeler inladen...

België maakt 5 miljoen euro vrij om Jemen te steunen: "Dit is het moment om internationale solidariteit te tonen"

Morgen organiseert de VN een donorconferentie om geld in te zamelen voor Jemen. België draagt bij door 5 miljoen euro vrij te maken om een humanitair fonds in Jemen te steunen. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir bekendgemaakt. "Dit is het moment om internationale solidariteit te tonen", aldus de minister.

"Het is belangrijk dat we aandacht blijven hebben voor de noden van de gewone Jemeniet die zwaar lijdt onder deze humanitaire crisis die nu al meer dan zes jaar duurt", zegt de minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir.  

Morgen vindt een donorconferentie plaats over Jemen, georganiseerd door de VN, in samenwerking met Zweden en Zwitserland. Tijdens de conferentie zal België 5 miljoen euro aankondigen om het Yemen Humanitarian Fund te versterken. Dit fonds is toegankelijk voor VN agentschappen en internationale en lokale organisaties in Jemen.

Naast de 5 miljoen euro die België bijdraagt aan Jemen, wordt ook gewerkt met de humanitaire partners ter plaatse zoals de Wereldvoedselorganisatie. Er wordt een engagement van 3 jaar vastgelegd om wereldwijd hulp te bieden.

Humanitaire crisis Jemen

Jemen verkeert in één van de zwaarste humanitaire crisissen ter wereld. De VN maakt duidelijk dat meer dan 16 miljoen mensen in het land honger zullen lijden in 2021. Hiervan bevindt 5 miljoen zich op de rand van hongersnood.

Van de ruim 29 miljoen mensen in Jemen heeft 20,5 miljoen nood aan humanitaire hulp. Nog eens 15 miljoen mensen heeft geen of beperkte toegang tot water en sanitaire voorzieningen. 

Financiële hulp is belangrijk. Maar de mensen in Jemen hebben meer nodig. Ze

hebben dringend nood aan een einde van het conflict

Meryame Kitir

"Financiële hulp is belangrijk. Maar de mensen in Jemen hebben meer nodig. Ze hebben dringend nood aan een einde van het conflict",  zegt Kitir nog. België pleitte al in de VN Veiligheidsraad voor humanitaire toegang en respect voor Internationaal Humanitair Recht. Morgen wil Minister Kitir tijdens de conferentie benadrukken dat Jemen geen vergeten crisis mag worden. Ze wil de mensen in Jemen centraal stellen en versterken.

"Dit is het moment om internationale solidariteit te tonen. Zeker in deze coronatijden die nog veel harder worden gevoeld in een land als Jemen, moeten we actie ondernemen. Ik wil daarbij resultaatgericht werken. Het geld moet bij de mensen terecht komen", besluit Kitir.

Voedselpakketten worden uitgedeeld aan inheemse vluchtelingen in Jemen
AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen