Videospeler inladen...

Infectioloog Erika Vlieghe: "We moeten stoppen met te veel te zeuren, ik ga dat zelfs eens op een trui laten zetten"

Infectioloog Erika Vlieghe heeft in "De zevende dag" een oproep gedaan om "minder te zeuren". Ze ontkent niet dat de hele coronacrisis en de coronamaatregelen voor iedereen zwaar wegen, maar het helpt volgens haar niet om daar steeds over te klagen. "Als we heel vaak tegen elkaar zeggen: "Het is verschrikkelijk en we houden het niet meer vol", dan hou je het ook niet meer vol."

Het was helemaal op het einde van een gesprek in "De zevende dag" met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) en motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste over onder meer de vaccinatiestrategie en de coronamoeheid dat infectioloog Erika Vlieghe nog even het woord vroeg naar aanleiding van de veelgehoorde kreet "We houden het niet meer vol".

Bekijk hier het bewuste fragment uit het gesprek in "De zevende dag" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Ik ben het daar niet helemaal mee eens", zei Vlieghe. "Als we heel vaak tegen elkaar zeggen: "Het is verschrikkelijk en we houden het niet meer vol", dan hou je het ook niet meer vol. Ik wil op geen enkele manier ontkennen dat dit loodzwaar is voor iedereen en zeker voor een heleboel groepen zoals heel kwetsbare mensen of onze jongeren, dat is zonder twijfel zo. Maar tegelijk denk ik, ik heb dat nog al eens gezegd en ik ga dat ook eens op een trui laten zetten: we moeten stoppen met te veel te zeuren."

"Exact een jaar geleden hadden we de eerste coronapatiënt en hadden we in een paar containers in ons ziekenhuis een testeenheid ineengeknutseld. Die werd bestormd door mensen die uit Italië terugkeerden. We konden toen enkele tientallen tests per dag uitvoeren, nu kunnen we er vele tienduizenden doen."

"We hebben een hele vaccinatiestrategie. Die gaat te traag naar onze zin, maar de woonzorgcentra zijn wel zo goed als helemaal ingeënt. Daar daalt de mortaliteit en zien we veel minder uitbraken. Dat is een enorme vooruitgang die we veel te weinig zien en waar we te weinig over spreken. Maar het gaat wel degelijk vooruit."

Meest gelezen