Videospeler inladen...

Hongkong vervolgt 47 pro-democratische activisten 

De autoriteiten in Hongkong vervolgen 47 pro-democratische politici en activisten omdat ze de omstreden veiligheidswet hebben overtreden. Het is de eerste keer dat de wet op zo’n groot aantal tegelijk wordt toegepast sinds de invoering door China vorig jaar.

De 47 verdachten in Hongkong werden eerder dit jaar opgepakt vanwege hun betrokkenheid bij het organiseren van een voorverkiezing voor de prodemocratische oppositie.

De prodemocratische oppositie wilde namelijk via een voorverkiezing te weten komen welke kandidaten het meeste kans zouden maken bij effectieve parlementsverkiezingen. Uiteindelijk brachten er ongeveer 600.000 mensen een stem uit, Hongkong telt zo'n 7,5 miljoen inwoners. De autoriteiten besloten later om de parlementsverkiezingen uit te stellen, formeel vanwege de coronacrisis.

Meer mogelijkheden om activisten aan te pakken

De verdachten worden vervolgd omwille van de omstreden nationale veiligheidswet. Die is vorig jaar ingevoerd door China na massale protesten in Hongkong. De wetgeving geeft de autoriteiten meer mogelijkheden om activisten aan te pakken.

De wet kwam er na het vele protest tegen de inmenging van Peking in 2019. De leider van Hongkong Carrie Lam had bovendien gezegd dat de wet een beperkt effect zou hebben en slechts toegepast zou worden tegen een klein aantal hardnekkige activisten. 

(Lees verder onder de foto)

Pro-democratische activist Mike Lam
AFP or licensors

Stijgende invloed China

Hongkong behoort sinds 1997 weer tot China. De stad was daarvoor een Britse kroonkolonie. Londen en Peking spraken af dat Hongkong nog een halve eeuw een speciale status zou krijgen. Het heeft een eigen parlement en een op westerse leest geschoeid rechtssysteem. Maar de pro-democratische oppositie stelt aan de kaak dat China steeds meer de touwtjes in handen krijgt in Hongkong.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen