Hoofdarts ziekenhuisgroep ZNA: "Heel bezorgd, in de aanloop naar de tweede golf ook zo'n knik in de cijfers"

Ziekenhuizen en artsen luiden de alarmbel over de stijgende opnames van coronapatiënten en de toename op intensieve zorg. "We zagen in de aanloop naar de tweede golf ook zo'n knik, ik denk dat een time-out voor versoepelingen wijs is", zegt Katrien Bervoets, hoofdarts van de ziekenhuisgroep ZNA in Antwerpen. "Ik hoop net als het hele land dat we dit kunnen keren. We zijn heel erg ongerust. Als er versoepeld wordt en er komt een derde golf, kunnen zorgverleners dan nog alle zorgvragen opvangen?"

Vrijdag besliste het Overlegcomité om voorlopig niets te versoepelen. Belangrijkste reden: de sterke stijging in de ziekenhuisopnames en het aantal coronapatiënten dat op intensieve zorg belandt. Ziekenhuizen rapporteerden vrijdag 204 ziekenhuisopnames aan Sciensano (cijfers van donderdag), het was de eerste keer sinds eind december dat dit aantal boven de 200 uitsteeg. Het aantal patiënten op intensieve zorg is fors toegenomen en leunt aan tegen de 400.

Wetenschappers, artsen en zorgverleners luidden eind vorige week voor het Overlegcomité de alarmbel: versoepelen zou te grote risico's inhouden. Een van hen was Katrien Bervoets, hoofdarts van de ziekenhuisgroep ZNA in Antwerpen en voorzitter van de de Vlaamse hoofdartsen. In "De zevende dag" op Eén herhaalde ze haar grote bezorgdheid.

"In ons ziekenhuis is de capaciteit voor covidpatiënten nog niet bereikt, maar we krijgen meer en meer vragen van andere ziekenhuizen om patiënten over te nemen, omdat bij hen de capaciteit overschreden werd. Dat deed en doet alarmbellen afgaan", aldus Bervoets. "We zijn ongerust omdat we in de aanloop naar de tweede golf ook zo'n knik in de cijfers zagen, en net op dat moment waren er ook versoepelingen. Ik denk dat het wijs was om nu niet te versoepelen, om een time-out te nemen en te kijken hoe de situatie evolueert."

Er zijn in deze fase 500 bedden op intensieve zorg beschikbaar voor covidpatiënten, daarvan zijn er nu een 400-tal ingenomen. Dat is geen goed teken.

Hoofdarts ZNA Katrien Bervoets

Angst voor een derde golf: "De rek is er wel wat uit"

Bervoets wijst nogmaals op de ernst. "Er zijn in deze fase in het hele land 500 bedden op intensieve zorg beschikbaar voor covidpatiënten, daarvan zijn er nu een 400-tal ingenomen. Dat is geen goed teken. We zijn dan ook erg ongerust. Ik hoop net als het hele land dat we dit kunnen keren, door vol in te zetten op vaccinatie en op motivatie, dat de cijfers niet gaan doorstijgen."

Ook het ziekenhuispersoneel hoopt daar mee op, beklemtoont Bervoets. Want de druk is hoog. "De zwaarte van de zorg, de emotionele belasting, de zorg voor covidpatiënten die geen of amper bezoek mogen ontvangen... Het ziekenhuispersoneel komt net als iedereen thuis in dezelfde omgeving waar ze geen andere mensen zien."

"De rek is er wel wat uit", waarschuwt de arts, die hoopt dat we niet aan het begin van een derde golf staan. "Als er versoepeld wordt en er komt een nieuwe golf, daar zijn we heel ongerust over, of artsen en zorgverleners in staat zouden zijn om alle zorgvragen die er al zijn te kunnen opvangen."

We zijn heel ongerust of artsen en zorgverleners in staat zouden zijn om alle zorgvragen die er zijn te kunnen opvangen.

Hoofdarts ZNA Katrien Bervoets

Bekijk hier het volledige gesprek met Katrien Bervoets in "De zevende dag" of lees verder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen