Liveblog: Ziekenhuisopnames blijven sterk stijgen, politie legt meerdere lockdownfeestjes stil

Het aantal ziekenhuisopnames na een coronabesmetting blijft sterk stijgen. Tussen 21 en 27 februari zijn gemiddeld 144 patiënten per dag opgenomen, dat is een stijging met 20 procent in vergelijking met een week ervoor. Intussen is het vaccin van Johnson & Johnson, mee ontwikkeld door het Belgische farmabedrijf Janssen, goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten. Volg het belangrijkste coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Meer dan 20 miljoen Britten kregen eerste dosis, fractie daarvan kreeg ook al tweede dosis

Ruim 20 miljoen Britten zijn intussen gevaccineerd, laat de Britse minister van Volksgezondheid weten via een videoboodschap. Hij bedoelt daar voor alle duidelijkheid mee dat die een eerste dosis hebben gekregen. Wat de volledige vaccinatie betreft verloopt het minder snel in het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer in dit bericht:

Minister Vandenbroucke: "Woensdag hakken we knopen door over herziening vaccinatiestrategie"

Woensdag wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) knopen doorhakken over een mogelijke herziening van de vaccinatiestrategie tegen het coronavirus in België. Dat zegt hij in "De zevende dag". Hij wil die beslissing nemen op basis van de antwoorden op 3 vragen die hij aan de Hoge Gezondheidsraad heeft voorgelegd.

Lees meer in dit artikel:

Oslo sluit winkels en restaurants nu coronacijfers weer stijgen

In de Noorse hoofdstad Oslo sluiten de bars, restaurants en winkels opnieuw de deuren wegens een stijging van het aantal nieuwe besmettingen met de meer besmettelijke Britse variant van het coronavirus. Restaurants mogen enkel nog afhaalmaaltijden aanbieden.

Bepaalde essentiële winkels, zoals supermarkten en apothekers, mogen wel open blijven. Georganiseerde recreatieve activiteiten voor volwassenen worden afgeraden, net als privébijeenkomsten en bezoeken bij mensen thuis. De nieuwe maatregelen gaan dinsdag om middernacht in en zijn voorlopig van kracht tot 15 maart.

Woedende Argentijnen de straat op om schandaal rond "vip-vaccinaties" voor prominenten

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires hebben duizenden mensen geprotesteerd wegens een schandaal rond de "vip-vaccinaties" waarbij prominenten voorrang kregen op de vaccinaties. De minister van Volksgezondheid is door het schandaal moeten opstappen. 

Lees meer in dit bericht:

Studenten betogen in Namen tegen afstandsonderwijs

In Namen heeft een veertigtal studenten uit het hoger onderwijs geprotesteerd tegen het behoud van het onderwijs op afstand. Ze eisen een herinvoering van fysieke lessen. De actie was een initiatief van het collectief "Pensez étudiant".

De studenten eisen de terugkeer naar het fysiek onderwijs voor minstens de helft van de lessen. Dat moet de studenten uit hun isolement halen, en studenten uit het eerste jaar toelaten kennis te maken met elkaar.

Videospeler inladen...

Uitbraak Zuid-Afrikaanse variant in woonzorgcentrum in Anzegem

In woonzorgcentrum Wielant in Ingooigem bij Anzegem is de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus uitgebroken. 12 bewoners en 6 personeelsleden testten positief. "Opvallend, want bijna alle bewoners en medewerkers zijn volledig gevaccineerd tegen het coronavirus", klinkt het. 

Lees meer in dit bericht:

Vaccinatie begonnen in Thailand

In Thailand zijn de eerste prikken met een coronavaccin gezet. Een 200-tal gezondheidswerkers kregen en eerste prik. De allereerste prik was voor de minister van volksgezondheid en zijn rechterhand (zie video).

Thailand heeft 2 miljoen dosissen van het Chinese vaccin Sinovac besteld en 61 miljoen van AstraZeneca.

Videospeler inladen...

Nieuwe anti-coronademonstratie in Amsterdam

In Amsterdam in Nederland zijn opnieuw enkele honderden betogers op straat gekomen tegen de coronamaatregelen. De politie heeft de betoging intussen ontbonden.

Demonstranten scandeerden leuzen en hadden bordjes bij zich met teksten als "stop de coronadictatuur". Omdat betogers niet wilden weggaan, werd de oproerpolitie ingezet. Volgens de NOS zijn er enkele actievoerders opgepakt.

Videospeler inladen...

Organisatoren van events kunnen opnieuw aanvraag indienen voor terugbetaalbaar voorschot

Vanaf morgen kunnen organisatoren van een event dat plaatsvindt tussen juni 2021 en 31 mei 2022 een aanvraag indienen voor een terugbetaalbaar voorschot. Dat meldt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V), die daarvoor 50 miljoen euro vrijmaakt.

Het voorschot is maximaal 60 procent van de totale kosten en mag niet meer zijn dan het maximum van alle niet-recupereerbare kosten. Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor podiumbouwers of drukwerk. Voedsel- en drankkosten horen daar niet bij.

Organisatoren van een evenement in juni kunnen een aanvraag indienen van 1 maart tot 6 april. Organisatoren van een evenement in de periode tussen 1 juli 2021 en 31 mei 2022 kunnen een aanvraag indienen tot 3 mei 2021.

Het is al de derde oproep voor terugbetaalbare voorschotten. 150 events hebben op basis van de twee vorige oproepen samen 43 miljoen euro voorschotten ontvangen. Daarbij waren 31 festivals. Dat gaat van filmfestivals, over muziekfestivals tot een foodfestival.  Bij de eerste twee oproepen moest je als organisator ook goedkeuring krijgen van het Covid Risk Event Model, deze voorwaarde werd voor deze derde oproep nu geschrapt. Ook het bedrag dat maximaal per onderneming als voorschot aangevraagd kan worden, wordt verhoogd tot 1,8 miljoen euro.

Getty Images

Al 93 coronabesmettingen asielcentrum van Bevingen, centrum gesloten tot half maart

In het asielcentrum van Bevingen bij Sint-Truiden heeft de corona-uitbraak zich verder verspreid met nu al 93 besmettingen. De toestand blijft dus zorgwekkend. Dat maakte Limburgs provinciegouverneur Jos Lantmeeters bekend. Met verschillende actoren is nu beslist om de deuren van het asielcentrum voorlopig gesloten te houden tot half maart. 

Lees meer in dit bericht:


De epidemie wint stilaan weer aan kracht, maar morgen treedt er toch 1 versoepeling in werking, één die weken geleden aangekondigd was. De niet-medische contactberoepen mogen allemaal weer aan de slag. Onze ploeg trok naar een schoonheidssalon in Lier.

Videospeler inladen...

Hongaarse premier Orbán gevaccineerd met Chinees vaccin

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán is ingeënt met een coronavaccin dat is ontwikkeld door de Chinese fabrikant Sinopharm. Dat maakte de premier bekend op zijn Facebookpagina. "Ingeënt", schreef Orbán bij foto's waarop te zien is dat hij een injectie krijgt en hoe een dokter de verpakking van het vaccin toont. De Hongaarse regeringsleider deelde ook een video van de vaccinatie.

Hongarije is woensdag begonnen met het inenten van mensen met het Chinese vaccin. Het is het enige land binnen de Europese Unie dat het middel gebruikt, aangezien het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dit vaccin nog niet heeft goedgekeurd. De Hongaarse toezichthouder heeft de entstof wel toegelaten.

Meer dan 60.000 overlijdens door corona in Iran

In Iran zijn officieel nu meer dan 60.000 overlijdens als gevolg van een coronabesmetting geregistreerd. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid meegedeeld. "In de voorbije 24 uur zijn 93 mensen overleden, het totale aantal overlijdens bedraagt nu 60.073", vertelde een woordvoerster op televisie.

De afgelopen 24 uur zijn 8.010 nieuwe besmettingen geregistreerd. Er zijn in totaal nu ruim 1,6 miljoen besmettingen met het coronavirus bevestigd. Iran is een van de zwaarst getroffen landen in het Midden-Oosten, sinds januari is de Britse variant er in opmars.

Politie legt lockdownfeestje in vakantiewoning in Kortemark stil

In Kortemark heeft de politie zaterdagnacht een lockdownfeestje met zo’n 25 aanwezigen stilgelegd in een vakantiewoning. Uiteindelijk konden 17 personen worden geïdentificeerd. Allen hadden ze de Franse nationaliteit.

Een buurtbewoner belde rond 2 uur de politie op omdat hij bij een vakantiewoning in de Amersveldestraat opvallend veel activiteit had opgemerkt. Er klonk ook luide muziek. De politie trof 9 auto's buiten de woning aan. Binnen waren er 25 aanwezigen. Niemand droeg een mondmasker.

De politiediensten konden uiteindelijk 17 personen identificeren, 10 mannen en 7 vrouwen met de Franse nationaliteit. 10 van hen werden bestuurlijk aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. Samen met de anderen werden ze ook geverbaliseerd voor het overtreden van het samenscholingsverbod.

Stanny Crets over Peter Van Den Begin: "Ik oordeel niet, hij zou maar eens gelijk moeten hebben, dan zit ik hier"

Acteur en regisseur Stanny Crets wil de keuze van mede-acteur Peter Van Den Begin om zich niet te laten vaccineren begrijpen, maar dat wil niet zeggen dat hij het daarmee eens is. Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag" op Eén. Hij zat daar om de belangen van de cultuursector te verdedigen in een debat over de beslissing om niet te beslissen van het Overlegcomité afgelopen vrijdag. 

Of hij zich gaat laten vaccineren? "Als het vaccin er is, wel ja", lacht Crets. En of hij daar al eens over gesproken heeft met kompaan Peter Van Den Begin? "Jazeker, en wij zijn nog altijd vrienden", aldus Crets. 

Die laatste verkondigde een tijd terug namelijk dat hij het vaccin niet wil omdat hij "geen proefkonijn wil zijn". Crets probeert en wil alle standpunten begrijpen, zegt hij. "Of ik het ermee eens ben, dat is een ander paar mouwen. Verder kan ik alleen voor mezelf beslissen. Ik oordeel in deze niet", zegt die. "Hij zou maar eens gelijk moeten hebben hé, dan zit ik hier", lacht hij nog. 

Bekijk hier een fragment van het debat in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Protest tegen coronamaatregelen in Kopenhagen

In de Deense hoofstad Kopenhagen is gisteravond geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. De manifestatie verliep volgens de politie grotendeels kalm, 8 mensen zijn wel opgepakt.

Het protest ging uit van de beweging "Men in Black", die al meerdere demonstraties georganiseerd heeft sinds december. De betoging gisteren was de eerste sinds de Deense regering afgelopen week besliste om een groot deel van de maatregelen te verlengen. Volgens de politie namen er ongeveer 1.200 mensen aan deel.

De betoging verliep volgens de politie grotendeels kalm. Acht personen werden opgepakt, voornamelijk vanwege het gebruik van vuurwerk en gewelddadig gedrag.

AFP or licensors
AFP or licensors

Hoofdarts ziekenhuisgroep ZNA: "We zijn heel erg ongerust"

Ziekenhuizen en artsen luiden de alarmbel over de stijgende opnames van coronapatiënten en de toename op intensieve zorg. "We zagen in de aanloop naar de tweede golf ook zo'n knik", zegt Katrien Bervoets, hoofdarts van de ziekenhuisgroep ZNA in Antwerpen. "Er zijn in deze fase in het hele land 500 bedden op intensieve zorg beschikbaar voor covidpatiënten, daarvan zijn er nu een 400-tal ingenomen. Dat is geen goed teken."

Lees meer in het artikel:

Infectioloog Erika Vlieghe in "De zevende dag": "We moeten stoppen met zeuren"

Infectioloog Erika Vlieghe heeft in "De zevende dag" een oproep gedaan om "minder te zeuren". "Als we heel vaak tegen elkaar zeggen dat het verschrikkelijk is en dat we het niet meer volhouden, wel dan houd je het ook niet meer vol." 

Bekijk de video hieronder:

Videospeler inladen...

Ook in Brussel opnieuw lockdownfeestjes

De politie heeft in Brussel gisteravond opnieuw verschillende lockdownfeestjes stilgelegd. “We zijn tussengekomen op twee adressen in Elsene”, zegt woordvoerster Ilse Van de Keere van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. “Daar waren respectievelijk 11 en 12 personen aanwezig. Op een van de feestjes hebben we bovendien vastgesteld dat er gebruik werd gemaakt van lachgas. Een fenomeen dat zich almaar meer voordoet en we willen nogmaals expliciet waarschuwen voor de gevaren voor de gezondheid. Ook in het centrum van Brussel werd zaterdagavond een feestje met 12 personen stilgelegd. Ze krijgen allemaal een proces-verbaal."

Bekijk hieronder onze uitlegvideo "in 1 minuut" over lachgas:

Videospeler inladen...

Meest gelezen