AFP or licensors

Meer dan 20 miljoen Britten kregen eerste dosis, fractie daarvan kreeg ook al tweede prik

Ruim 20 miljoen Britten zijn intussen gevaccineerd, laat de Britse minister van Volksgezondheid weten via een videoboodschap. Hij bedoelt daar voor alle duidelijkheid mee dat die een eerste dosis hebben gekregen. Wat de volledige vaccinatie betreft verloopt het minder snel in het Verenigd Koninkrijk.

Ruim 20 miljoen Britten hebben een eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Zowat 30 procent van de bevolking. Dat heeft de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock bekendgemaakt in een videoboodschap op Twitter. "Het is een geweldige prestatie", zegt hij. "Ik wil niet alleen de mensen bedanken die het vaccin geven, maar ook iedereen die de prik al heeft laten zetten. Het is duidelijk dat dit vaccin de uitweg is."

Lees verder onder de tweet:

Volgende week worden de strenge maatregelen in het land voor het eerst versoepeld met een voorzichtige heropening van de scholen. Veel scholen in Engeland bijvoorbeeld zijn al sinds de kerstvakantie dicht.

Het Verenigd Koninkrijk is een maand eerder dan de landen van de Europese Unie begonnen met het vaccineren en maakt sindsdien grote vooruitgang. Het land doet dat onder meer omdat het minder geplaagd is door bevoorradingsproblemen en er voor alle vaccins 12 weken gewacht wordt voor de tweede prik (hoewel dat strikt genomen voor sommige vaccins veel sneller moet worden gedaan).

Het land ligt daardoor aan de leiding wat eerste prikken betreft, maar ver achter de meeste Europese landen -inclusief ons land- wat de volledige vaccinatie betreft. Zo kregen bijna 800.000 Britten een tweede prik, ruim 1 procent van de bevolking.

Ter vergelijking: in België hebben net geen half miljoen mensen de eerste prik gekregen en ruim 300.000 de tweede prik. Dat is respectievelijk 4,29 procent en 2,67 procent van de bevolking.

Meest gelezen