Videospeler inladen...

Russische oppositieleider Navalny naar strafkolonie ten oosten van Moskou

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overgebracht naar een strafkolonie in Vladimir, een regio die zich ten oosten van de hoofdstad Moskou bevindt. Dat hebben Russische media gemeld. De oppositieleider moet er zijn straf van twee jaar en acht maanden uitzitten.

In Rusland hebben aanhangers en familieleden van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny dagenlang in het duister getast over waar hij zich exact bevond. Ze kregen van de Russische gevangenisdienst niet te horen waar Navalny naartoe was gebracht. De dienst heeft enkel bevestigd dat hij van een detentiecentrum in Moskou naar een strafkolonie werd overgebracht, zonder in detail te treden.

Bekijk hieronder beelden van de strafkolonie en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Hij moet eerst in quarantaine. Daarna gaat hij naar zijn kolonie

Functionaris

"Leven en gezondheid niet in gevaar"

Een lid van de commissie die toeziet op de behandeling van gevangenen gaf vandaag pas meer informatie. De functionaris zei tegen persbureau Interfax dat Navalny naar Vladimir is gestuurd. "Hij moet eerst in quarantaine. Daarna gaat hij naar zijn kolonie", aldus de functionaris.

Verschillende bronnen melden aan de staatspersagentschappen Tass en Ria Novisti dat de Kremlincriticus overgebracht zal worden naar strafkolonie nummer 2 in Pokrov. Het gaat om een stadje in de regio Vladimir.

Het hoofd van de gevangenisdienst benadrukte vorige week dat Navalny zijn straf onder "normale omstandigheden" zal uitzitten. "Ik kan je garanderen dat zijn leven en gezondheid niet in gevaar zijn."

"Navalny moet toegang krijgen tot advocaten"

Leonid Volkov, bondgenoot en de belangrijkste strateeg van Navalny, heeft ondertussen op Twitter gepost dat ze enkel via de media op de hoogte werden gebracht over de verblijfplaats van Navalny en dat de familie nog steeds geen officiële bevestiging heeft gekregen. Volkov eist onder meer een officiële bevestiging en wil dat Navalny toegang krijgt tot zijn advocaten. 

(Lees verder onder de tweet)

Straatprotest en internationale kritiek

De veroordeling van Navalny heeft geleid tot grote straatprotesten in Rusland, ook internationaal werd er kritiek geuit. De bekende criticus van president Vladimir Poetin werd vorig jaar in zijn thuisland vergiftigd en naar Duitsland overgebracht voor een medische behandeling.

De autoriteiten arresteerden Navalny bij zijn terugkeer naar Moskou. Hij zou zich - tijdens zijn herstel van de moordpoging in Duitsland - niet gehouden hebben aan de voorwaarden voor een voorwaardelijke gevangenisstraf. Daarom moet de oppositieleider de straf alsnog uitzitten.

Meest gelezen