Videospeler inladen...

Viroloog Van Gucht "niet verrast" door uitbraak van Zuid-Afrikaanse variant in gevaccineerd woonzorgcentrum in Anzegem

In woonzorgcentrum Wielant in Ingooigem bij Anzegem is de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus uitgebroken. 12 bewoners en 6 personeelsleden testten positief. "Opvallend, want bijna alle bewoners en medewerkers zijn volledig gevaccineerd tegen het coronavirus", klinkt het bij de directie. Sciensano-viroloog Steven Van Gucht is niet verrast. "Mensen in een woonzorgcentrum hebben nu eenmaal een heel zwak immuunsysteem", zegt hij.

De uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant werd eerder toevallig ontdekt, omdat één van de bewoners heel lichte koorts had. "Bijna niemand heeft symptomen", zegt directeur Inge Coopman. "Als die ene bewoner geen extra temperatuur maakte, dan gingen we het misschien nooit ontdekt hebben."

"96 procent van de bewoners en bijna 90 procent van de medewerkers zijn al gevaccineerd. Maar toch heeft de Zuid-Afrikaanse variant ons te pakken", vertelt Coopman. "Gelukkig is er niemand echt ziek. Dat is hoogstwaarschijnlijk de verdienste van het coronavaccin, dat onze bewoners en medewerkers een maand geleden hebben gekregen."

Gelukkig is er niemand echt ziek

Directeur Inge Coopman

Voorlopig mogen de bewoners tot en met zondag 7 maart geen bezoek meer ontvangen. "We hebben die maatregel genomen om de bezoekers te beschermen. Het is belangrijk dat de Zuid-Afrikaanse variant binnen ons woonzorgcentrum blijft en zich niet verder verspreidt. De families van de bewoners worden nauwgezet geïnformeerd over de situatie binnen ons woonzorgcentrum. Het spreekt vanzelf dat zij ook op elk ogenblik contact kunnen opnemen met de directie", besluit Coopman.

Van Gucht: "Niet verrast"

Viroloog Steven Van Gucht schrikt niet van de uitbraak. "Mensen in een woonzorgcentrum hebben nu eenmaal een heel zwak immuunsysteem. Er zullen nog wel uitbraken zijn, hopelijk niet te veel. Maar we hadden dit wel verwacht", zegt hij in een reactie aan persagentschap Belga.

Zolang mensen geen ernstige ziekte ontwikkelen, doet het vaccin zijn werk

Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano

Er zou ook enkel sprake zijn van milde symptomen, aldus Van Gucht. "Het vaccin moet beschermen tegen ziekenhuisopname. Zolang mensen geen ernstige ziekte ontwikkelen, doet het vaccin zijn werk." Dat het vaccin aanslaat, bewijzen ook de globale cijfers in de woonzorgcentra en bij de 80-plussers. "Er is een duidelijke knik in het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens. Het gaat om goede resultaten in een erg fragiele groep."

Ook bij het personeel testten enkelen positief. "Vooral bij dat deel van het personeel dat zich niet heeft laten vaccineren. Vandaar nog eens het belang om zich te laten vaccineren", aldus nog de viroloog.

Bekijk hieronder het gesprek met viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen