Vaccin van Johnson & Johnson goedgekeurd in de VS, waarom is dat ook voor ons een "gamechanger"?

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA heeft officieel groen licht gegeven voor het coronavaccin van Johnson & Johnson. Hier is het nog wachten op de goedkeuring van het EU-geneesmiddelenagentschap. Waarom moeten wij nog wachten? En waarom is dat vaccin ook voor ons mogelijk een "gamechanger"?

Wat heeft de VS nu juist beslist?

In de VS had vrijdag een comité van onafhankelijke experts al zijn zegen gegeven voor een noodgoedkeuring van het vaccin. Maar nu is het vaccin ook goedgekeurd door het geneesmiddelenagentschap FDA. Meteen na de goedkeuring is Johnson & Johnson begonnen met het transport van het vaccin doorheen de VS.

Johnson & Johnson, waartoe ook het Belgische Janssen Pharmaceutica behoort, gaf enkele dagen geleden aan dat het tegen eind maart 20 miljoen dosissen wil kunnen leveren aan de VS. Voor de volledige eerste helft van 2021 zou het gaan om 100 miljoen dosissen. 

De Amerikaanse president Joe Biden toonde zich dan ook tevreden over de goedkeuring van een derde coronavaccin, maar hij riep tegelijkertijd op om waakzaam te blijven.

Waarom is dit vaccin ook voor ons een "gamechanger"?

"Men verwacht dat dit een gamechanger wordt", klinkt het bij correspondent Björn Soenens. "Er waren al twee vaccins op de Amerikaanse markt, maar er waren nog niet voldoende dosissen om iedere Amerikaan te vaccineren. Johnson & Johnson brengt verbetering omdat er maar één dosis nodig is om beschermd te zijn."

En dat laatste maakt het niet alleen een "gamechanger" in de Verenigde Staten, maar ook hier. Ons land heeft namelijk 5 miljoen dosissen besteld van het vaccin. 5 miljoen vaccins waar dus maar één dosis van nodig is en die volgens J&J (relatief) snel kunnen worden geleverd.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) reageert in ieder geval positief op de goedkeuring in de VS. "Dat is toch wel echt zeer goed nieuws", klinkt het. "Dat betekent dat hier waarschijnlijk binnenkort 4 vaccins ingezet kunnen worden." 

Ook vaccinoloog Pierre Van Damme is enthousiast. "Doordat er maar één prik van moet gezet worden maakt het dat heel gemakkelijk om een vaccinatieprogramma verder uit te rollen", zegt hij aan VRT NWS. "Bovendien is het een vaccin dat kan bewaard worden en ook verdeeld worden op een temperatuur van 2 tot 8 graden, koelkasttemperatuur dus."

Bekijk onder uitlegvideo en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Wanneer is dit vaccin beschikbaar in ons land?

Het vaccin mag dan hier al ontwikkeld zijn, wij gaan er wel nog een tijd op moeten wachten. Eerder deze maand diende het bedrijf een aanvraag in bij de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA, op 11 maart wordt een oordeel verwacht. De vaccins zelf zullen hier vermoedelijk pas in april zijn. Een pak trager dan in de Verenigde Staten dus.

"Dat heeft een stuk te maken met wanneer het dossier is ingediend door de firma", legt Dirk Ramaekers, het hoofd van onze taskforce vaccinatie, uit aan VRT NWS. "En bijkomend is de procedure die we in Europa toepassen nog iets grondiger." Maar dat zijn niet de enige redenen voor de vertraging.

Lees verder onder de journaalreportage:

Videospeler inladen...

Volgens viroloog Marc Van Ranst hebben de Amerikanen al in augustus een contract afgesloten met J&J voor de vaccins. Europa tekende pas een contract in oktober. Tegelijk diende J&J het dossier voor goedkeuring 13 dagen eerder in bij de Amerikanen dan bij het Europese Geneesmiddelenagentschap.

"Er is binnen de wereldmachten een hiërarchie, en Europa staat niet bovenaan", schrijft Van Ranst daarover op Twitter. "Wanneer je met tientallen landen moet samen onderhandelen verlies je kostbare tijd tegenover één groot land dat sneller kan beslissen. We zijn nog niet de Verenigde Staten van Europa."

Meest gelezen