Videospeler inladen...

Van erehagen tot autostoeten: indrukwekkend afscheid van jongeman die omkwam in verkeersongeval

Er is dit weekend met autostoeten en erehagen op een indrukwekkende manier afscheid genomen van Niels Vandersmissen uit Diepenbeek. De jongeman van 19 kwam om het leven in een verkeersongeval. 

Niels overleed afgelopen dinsdag bij een auto-ongeval in Wellen. Zijn uitvaart was zaterdag. Door de coronamaatregelen kon er geen afscheid genomen worden in een volle kerk, er mochten maar 15 mensen binnen. Daarom is er aan de kerk op zaterdag, en op andere plaatsen in Limburg op zondag, ook op een alternatieve manier afscheid genomen.  

Erehaag, rozen en ballonnen

In de kerk mocht er maar een select groepje mensen binnen voor de afscheidsviering. Maar buiten de kerk stond een lange erehaag. Met daarin de vrienden van Niels, vrienden van Niels zijn broer en ook de collega's van zijn mama, die bij het Wit-Gele Kruis werkt. Collega Saartje Stevens kwam op het idee: "We willen haar vastpakken en knuffelen, maar dat mag allemaal niet door corona. Daarom hebben we dit gedaan. We staan hier met 50 verpleegkundigen en collega's." Ze hadden allemaal een witte roos bij, als teken van hoop. 

(lees verder onder de foto)

En er stonden ook jongeren van de Chiro, vrienden van de broer van Niels, Günter. Zij lieten witte ballonnen op. "We wilden iets doen om te steunen", zegt Julie Vandeweyer daarover aan de kerk, "want dit is gewoon verschrikkelijk."

Auto's, moto's, tractors

Ook op zondag werd er gerouwd, met verschillende stoeten die werden georganiseerd volgens de coronamaatregelen. Er reden tractors, auto's en moto's uit om Niels te eren. Een idee van enkele vrienden. Want Niels was helemaal dol op auto's en mechaniek. "We willen Niels hiermee eren en de familie steunen", zeggen de organisatoren. "Wij staan achter hen." 

(lees verder onder de foto)

De tocht vertrok in Munsterbilzen en reed door naar de school waar hij zijn vaste parkeerplaats had. Ongeveer 400 voertuigen deden mee. "Dit is een rollercoaster van emoties, er is van alles aan het gebeuren, en dit is enkel en alleen voor Niels", zucht één van zijn vrienden.

Op de parkeerplaats van Niels aan de provinciale school in Diepenbeek hebben klasgenoten, vrienden, Diepenbekenaren en anderen intussen kaarsjes gezet en bloemen neergelegd. Dat gebeurde ook op de plaats van het ongeval in Wellen. 

Meest gelezen