Videospeler inladen...

Minister Frank Vandenbroucke (SP.A): "Woensdag hakken we knopen door over herziening vaccinatiestrategie"

Woensdag wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) knopen doorhakken over een mogelijke herziening van de vaccinatiestrategie tegen het coronavirus in België. Dat zegt hij in "De zevende dag". Hij wil die beslissing nemen op basis van de antwoorden op 3 vragen die hij aan de Hoge Gezondheidsraad heeft voorgelegd. Daarnaast wil hij de geestelijke gezondheidszorg versterken.

Kan of moet de vaccinatiestrategie in België anders? Daarover wil minister Vandenbroucke samen met Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en andere betrokken partijen komende woensdag knopen doorhakken, zo zegt hij vandaag in "De zevende dag" op Eén. Daarvoor wacht hij wel eerst nog het antwoord van de Hoge Gezondheidsraad af op drie vragen die hij heeft voorgelegd.

Bekijk hier een fragment waarin minister Vandenbroucke het over de drie vragen heeft (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"De eerste vraag is of we in het geval van het Pfizer-BioNTech-vaccin 42 in plaats van 21 dagen tussen de eerste en de tweede prik kunnen laten", zegt hij. "Dat zou op korte termijn een snellere vooruitgang toelaten. De tweede vraag is of we het AstraZeneca-vaccin ook kunnen gebruiken bij mensen ouder dan 55 of 65. De derde vraag is of één prik van Pfizer-BioNTech, Moderna of AstraZeneca kan volstaan in plaats van twee prikken."

Het antwoord op die derde vraag verwacht Vandenbroucke nog niet meteen, maar dat op de eerste twee vragen zal volgens hem wel snel komen. "Als de Hoge Gezondheidsraad twee keer ja antwoordt, dan denk ik dat we echt een reset van onze vaccinatiecampagne kunnen doen."

Bekijk hier het volledige gesprek in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Geestelijke gezondheidszorg

Vandenbroucke is daarnaast van plan drie voorstellen op de tafel van de federale regering te leggen om de geestelijke gezondheidszorg te versterken. Hij wil daarbij inzetten op zowel jongeren als ouderen. 

"Geestelijke gezondheidszorg is een van de topprioriteiten in onze agenda voor de komende vier jaar", zegt hij. "We zijn te zwak uitgerust voor onmiddellijke psychologische ondersteuning." Hij wil daarom 112 miljoen euro vrijmaken voor een plan voor mentale ondersteuning.

Concreet wil Vandenbroucke meer en toegankelijke ondersteuning van studenten, een versterking van de mobiele hulpverlening op korte termijn en extra aandacht voor ouderen, meer bepaald 65-plussers. "Wat ik nu in mijn hoofd heb, kan snel gaan. Ook financieel kan ik voor dit plan snel schakelen. Maar je moet de mensen vinden. Ik beschouw het als een tussenstap in afwachting van de uitrol van het grote plan." 

Meest gelezen