Yangon
AFP or licensors

Verschillende doden bij nieuw straatprotest in Myanmar, legerleiding treedt hard op

In Myanmar zijn bij protesten tegen de staatsgreep van het leger verschillende doden gevallen. Er zijn ook vele tientallen gewonden gevallen. De politie drijft de demonstranten hardhandig uit elkaar. De politie gebruikt daarbij traangas, rubberkogels en schiet ook met scherp. De protesten zijn aan de gang sinds de staatsgreep begin februari.

In de steden Yangon, Mandalay en Daway zijn opnieuw grote protesten aan de gang tegen de afzetting van regeringsleider Aung San Suu Kyi en de staatsgreep van het leger. De betogers eisen de vrijlating van Aung San Suu Kyi. Maar de ordetroepen treden steeds harder op tegen de demonstranten. 

De Verenigde Naties spreken over zeker 18 doden, andere media hebben het over bijna 30, maar het is moeilijk om bevestiging en duidelijkheid te krijgen over het exacte aantal slachtoffers. Op sociale media zijn beelden te zien van demonstranten die weglopen van de politie, er worden ook bebloede mensen weggedragen.  

BEKIJK hier het verslag over Myanmar uit "Het Journaal"
(en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Protest in verschillende grote steden

In de grootste stad van het land Yangon, schoot de politie met scherp toen traangas niet hielp om de menigte uit elkaar te drijven. Een arts zou aan persbureau Reuters verteld hebben, dat één man in het ziekenhuis is overleden aan een schotwond in de borst. Verschillende demonstranten zouden ook opgepakt zijn en weggevoerd in politiebussen.

Ook in de zuidoostelijke stad Dawei trad de politie hardhandig op. In deze stad zou er minstens een dode gevallen zijn en een tiental mensen raakten gewond, dat meldde de lokale nieuwsbron Dawei Watch. Maar een hulpverlener verklaarde aan persbureau Reuters dat er minstens drie doden zijn gevallen. 

In de stad Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar, gebruikte de politie het waterkanon en schoot in de lucht in een poging om de protesten te beëindigen.

Het aantal arrestaties sinds de start van de protesten begin februari is eveneens onduidelijk. Volgens de organisatie Assistance Association for Political Prisoners werden er zeker 850 mensen opgepakt. 

Gisteren werd bovendien de Myanmarese gezant bij de Verenigde Naties ontslagen. Hij vroeg de internationale gemeeschap op hulp tegen de staatsgreep. Het ontslag van de man heeft de frustratie bij de betogers vergroot.

(Lees verder onder de foto)

Dawei
Dawei

Afgezet wegens "grootschalige fraude"

De afgezette regeringsleider Suu Kyi zou morgen voor de rechtbank moeten verschijnen, ze moet zich onder meer verantwoorden voor het bezitten van illegale radio’s en het schenden van de coronamaatregelen.

In Myanmar wordt al een maand gemanifesteerd omdat het leger de macht heeft gegrepen. De legerleiding verantwoordt de staatsgreep door "grootschalige fraude", die zou gepleegd zijn bij de  parlementsverkiezingen eind vorig jaar. Maar het leger heeft nooit bewijzen van fraude getoond. De machthebbers hebben sindsdien de start van de protesten geleidelijk aan meer machtsvertoon en geweld ingezet tegen de betogers. Bij eerdere protesten zouden er al zeker drie doden gevallen zijn. 

Yangon
AFP or licensors
Yangon
AFP or licensors
Dawei
Yangon
AFP or licensors

Meest gelezen