Videospeler inladen...

Oud-president Trump hint naar nieuwe gooi naar het Amerikaanse presidentschap: "Ik zal hen een derde keer verslaan"

Bij zijn eerste publieke toespraak sinds zijn afscheid van het Witte Huis heeft de Amerikaanse ex-president Donald Trump gehint naar een nieuwe gooi naar het presidentschap over vier jaar. "Ik zal hen een derde keer verslaan", zei hij. Hij herhaalde de valse beschuldiging dat de verkiezingen van hem gestolen zouden zijn door de Democraten. "Trump blijft de dominante factor in de Republikeinse partij", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

Trump heeft zijn eerste publieke toespraak sinds zijn afscheid van het presidentschap gehouden op de conservatieve conventie in Orlando in de staat Florida. Daar buigt de Republikeinse partij zich over haar toekomst. Trump stak meteen van wal door het gerucht dat hij zelf een nieuwe partij zou stichten te ontkrachten: "We hebben de Republikeinse partij die sterker en meer verenigd is dan ooit", zei hij.

Hij herhaalde meermaals de valse beschuldigingen dat de verkiezingen door de Democraten gestolen zouden zijn. Trump wil "betere regels" om de verkiezingen veiliger te maken zoals het afschaffen van stemmen per post "tenzij je je echt niet kunt verplaatsen".

We hebben de Republikeinse partij die sterker en meer verenigd is dan ooit

Het is afwachten of hij zich kandidaat zal stellen voor het presidentschap over vier jaar. Hij hintte wel naar een nieuwe gooi naar het Witte Huis. "Ik ga hen een derde keer verslaan", zei hij daarover (een eerste keer tegen Hillary Clinton, een tweede keer zogezegd tegen Joe Biden en een derde keer dus over vier jaar, red.).

Bekijk hier een deel van Trumps toespraak:

Videospeler inladen...

Trump haalde in zijn toespraak vooral uit naar zijn opvolger, de Democraat Joe Biden. "We wisten dat Biden slecht zou zijn, maar hadden geen idee hoe erg het zou worden", zei hij onder meer. "In een korte maand zijn we gegaan van America First naar America Last." Trump wil ook dat alle scholen heropenen. Veel Amerikaanse scholen zijn momenteel dicht om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tegelijk haalde hij uit naar het coronabeleid van Biden.

Trump wil ook grote kuis houden binnen de Republikeinse partij. Op een bepaald moment lijstte hij een reeks "nep-Republikeinen" op die hij weg wil omdat ze tegen hem gestemd hebben tijdens de impeachment-procedure. Hij kondigde aan dat hij actief pro-Trumpkandidaten gaat steunen in komende Congresraces. Hij gaat daarvoor een groot fonds oprichten waarin hij vele miljoenen wil inzamelen om kandidaten die hem gunstig gezind zijn, te steunen.

Op het einde voorspelde hij dat de Republikeinen over twee jaar het Congres gaan heroveren én over vier jaar het Witte Huis. "Ik ben benieuwd wie die Republikeinse president gaat zijn", zei hij uitdagend. "Ik ben ervan overtuigd dat onze beste dagen nog moeten komen en dat we samen Amerika beter gaan maken dan ooit te voren."

Soenens: "Trump blijft dominante factor in Republikeinse partij"

De Republikeinse partij leek zwaar verdeeld, zeker nadat woedende Trump-aanhangers begin dit jaar het Capitool hebben bestormd. Al valt die verdeeldheid al bij al wel mee, zegt correspondent Björn Soenens en blijft het duidelijk dat Trump heer en meester is in de partij.

"Hij is en blijft de dominante factor binnen de Republikeinse partij", zegt Soenens en dus is het onzinnig om een eigen scheurpartij op te richten. "Waarom zou hij dat doen? Uit een peiling hier op de conventie blijkt dat 97 procent achter zijn presidentschap staat en hem steunt. Mocht er ooit een scheuring komen, dan zou het van diegenen zijn die het niet eens zijn met Donald Trump."

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" (voor de toespraak):

Videospeler inladen...

Het is verder volgens Soenens ongezien hoe populair Trump nog steeds is. "Het is nooit eerder gebeurd dat een weggestemde president zo populair blijft", zegt hij. "De conventie leek weer op een Trump-rally, het was alsof de campagne weer begonnen was, ook al is ze al lang voorbij." Soenens zag opnieuw een "heel strijdbare" Trump, "het was Trump helemaal in eigen stijl".

Volgens Soenens weet Trump dat hij heer en meester is binnen zijn partij en zal hij zich nu ontpoppen tot een kingmaker, "iemand die de lakens uitdeelt en bepaalt welke medestanders welke posten krijgen". "Hij wil de partij zuiveren en helemaal Trumpgezind maken met zijn nationalistische agenda."

Bekijk hieronder het gesprek met Soenens in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen